FinCEN dosijei: Emirati zatvarali oči na iransko kršenje sankcija

Izvor: B92, 24.Sep.2020, 18:24

FinCEN dosijei: Emirati zatvarali oči na iransko kršenje sankcija

Centralna banka UAE nije ništa preduzela povodom upozorenja da jedna lokalna firma pomaže Iranu da izbegne sankcije, pokazuju procureli dokumenti.

Centralna banka Ujedinjenih Arapskih Emirata nije ništa preduzela povodom upozorenja da jedna lokalna firma pomaže Iranu da izbegne sankcije, otkrio je BBC.

Procureli dokumenti pokazuju da je Guns dženeral trejding iz Dubaija imao promet od 142 miliona dolara u sumnjivim transakcijama preko finansijskog sistema Ujedinjenih >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Arapskih Emirata.

Na ovu aktivnost ukazala je jedna britanska banka, ali je firmi omogućeno da nastavi da koristi lokalne finansijske ustanove.

SAD su 2016. godine saopštile da su one učestvovale u velikoj šemi razbijanja sankcija.

Centralna banka Ujedinjenih Arapskih Emirata nije odgovorila na BBC-jev zahtev za komentar.

SAD su prvi put uvele sankcije Iranu tokom talačke krize u Teheranu 1979-1981.

Od tada, svaka naredna američka administracije uvodila je nove mere sa ciljem da se Iran natera da promeni ponašanje, kao što je, na primer, ograničavanje iranskog nuklearnog programa.

Jedna od tih mera je 2012. godine bila da se iranske banke odseku od globalnog bankarskog sistema korišćenog za isplate u dolarima.

Američki tužioci su saopštili da je Guns dženeral trejding bio sastavni deo mreže pod kontrolom tursko-iranskog trgovca zlatom Reze Zaraba koji je vršio transakcije vredne stotine miliona dolara u ime iranske vlade i drugih iranskih entiteta koji su bili zabranjeni pod američkim sankcijama.

Nakon Zarabovog hapšenja u SAD, više se nije izražavala zabrinutost zbog delovanja kompanije.

Zarab se 2017. godine izjasnio krivim po optužnici za prevaru, zaveru i pranje novca. Njemu tek treba da se izrekne presuda.

Banke iz UEA zavise od velikih banaka u Americi koje nadziru i odobravaju njihove transakcije u dolarima - što je usluga poznata kao "korespondentno bankarstvo".

Od korespondentnih banaka se traži da skreću pažnju vlastima na potencijalne slučajeve kriminalnih aktivnosti, kao što su pranje novca ili finansiranje terorizma, podnoseći dokument poznat kao izveštaj o sumnjivoj aktivnosti (SAR).

Pogledajte video o hakeru koji je zaradio milione na legalan način

FinCEN dosijei su iscureli tajni dokumenti koji otkrivaju kako su velike banke dopuštale tokove prljavog novca širom sveta. Oni pokazuju da je Velika Britanija često slaba karika u finansijskom sistemu i kako je London zatrpan ruskom gotovinom.

Do ovih dosijea došao je Bazfid Njuz, koji ih je podelio sa Međunarodnim konzorcijumom istraživačkih novinara (ICIJ) i 400 novinara iz svih delova sveta. "Panorama" je predvodila istragu za BBC.

Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Izvor: BBC News na srpskom

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.