Filozofski: Protest sa prosvetarima u subotu na platou

Izvor: Blic, 02.Nov.2011, 16:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Filozofski: Protest sa prosvetarima u subotu na platou

Članovi Plenuma Filozofskog fakulteta protestovaće na platou ispred zgrade fakulteta i očekuju da će im se u protestu pridružiti i članovi Plenuma Filološkog fakulteta, kao i članovi sindikata “Sloga” i Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije.

Studenti će se okupiti ispred fakulteta u podne, a večeras će biti odlučeno da li će biti organizovana i protestna šetnja. Oni kažu da će blokadu fakulteta nastaviti do ispunjenja zahteva: smanjenje školarina na tri >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << minimalne državne plate, budžetski status za sve sa 48 bodova i vraćanje apsolventskih rokova i stažova.

Studenti ovog Plenuma istakli su da država godinama ne izdvaja za visoko obrazovanje dovoljno novca, pa nužni izvor prihoda za fakultete postaju neprimereno visoke školarine.

"One se određuju paušalno i stihijski, nisu transparentne i predstavljaju nam se kao gotovo prirodna činjenica. Ne želimo to da prihvatimo kao činjenicu koja zavisi od odluka koje donose ljudi na odgovornim položajima”, izjavila je članica ovog Plenuma, koja nije želela da se predstavi.

Na sednici Dekanskog kolegijuma Filozofskog fakulteta odlučeno je da se od petka, 4. novembra, nastava odvija u punom obimu. Učionice i biblioteke na drugom, trećem, četvrtom i petom spratu nove zgrade neće raditi, a pristup ovom delu fakulteta imaće samo radnici obezbeđenja i zaposleni koji će u ovom delu zgrade u četvrtak raditi na održavanju čistoće i obezbeđivanju uslova za početak nastave u petak.

U saopštenju se mole studenti koji blokiraju nastavu da prostorije fakulteta napuste.

Studenti Filološkog prekinuli su blokadu nakon što su, kako navode, na njih vršeni pritisci da to učine i nakon što je opšta bezbednost na fakultetu dovedena u pitanje.

Povezane vesti: Pogledajte bitku na Filozofskom: Sukob profesora i studenata u blokadi Studentski parlament protiv Plenuma Filolozi prekidaju blokadu, na Filozofskom nastavljaju protest Obradović: Probleme treba rešiti kroz razgovor Rajić: Skandalozna izjava rektora; Rektor: Neophodno sprečiti nasilje

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.