Filmski slučaj Amande Noks

Izvor: B92, 04.Okt.2011, 16:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Filmski slučaj Amande Noks

Peruđa -- Amanda Noks i Rafaele Solećito oslobođeni posle 4 godine sudskog postupka, za ubistvo Amandine cimerke Meredit Kerčer u Peruđi 2007. godine.

Sud poništio presudu da su Amanda Noks i njen bivši mladić Rafaele Solećito krivi za ubistvo britanske studentkinje Meredit Kerčer. Tužilac Đulijano Minjini najavio da će se žaliti i da će viši sud odlučiti da li će potvrditi prvu ili drugu presudu. Istražitelji su odbacili policijske dokaze, tragove DNK u kući u kojoj >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << se dogodio zločin, kao neodržive i neregularne.

Šta se dogodilo?

Amanda Noks i Rafaele Solećito (Raffaelle Sollecito - 27) su oslobođeni krivice za ubistvo Amandine cimerke Meredit Kerčer (Meredith Kercher - 21) novembra 2007. godine.

Amanda Noks (Amanda Knox - 24) je protekle godine provela u sudnici i zatvoru, zbog više optužbi, počev od ubistva svoje cimerke iz Engleske, do klevete protiv Dije Patrika Lumumbe, vlasnika jednog kafea, da je on ubio Meredit.

Amanda Noks je prvostepenom presudom bila proglašena krivom kao sučesnik u ubistvu, zajedno sa svojim dečkom Rafaelom Solećitom, koje je izveo Rudi Guede (Rudy Guede - 24) iz Obale Slonovače.

Slučaj je dobio izuzetnu pažnju javnosti, zbog činjenice da su se Amanda i Rafaele u prvim časovima posle ubistva ponašali kao da ih ne zanima šta se dogodilo, što su zabeležile kamere italijanskih i drugih TV mreža. Njih dvoje su uhapšeni 4 dana posle ubistva i kasnije osuđeni na duge kazne: Amanda na 26 godina, a Rafele na 25 godina.

Na suđenju tokom 2009. godine, optužbi je oslobođen Dija Patrik Lumumba, u čijem kafeu je je Amanda povremeno radila. Za ubistvo je osuđen Rudi Guede, i ta presuda nije oborena.

Ozbiljni propusti policije i suda

KLJUČNI DATUMI U PROCESU AMANDI NOKS I RAFAELU SOLEĆITI

02.11.2007: Telo Meredit Kerčer je pronađeno u kući u Peruđi. Istražitelji tvrde da je ubijena tokom prethodne noći.

06.11. 2007: Amanda Noks i Rafaele Solećito uhapšeni kao saučesnici. Uhapšen i Dija Patrik Lumumba, vlasnik bara u kome je Amanda povremeno radila.

20.11.2007: Lumumba, koga je Amanda Noks navela kao mogućeg ubicu, oslobođen zbog nedostatka dokaza.

06.12. 2007: Rudi Herman Guede (Rudy Hermann Guede), poreklom iz Obale Slonovače, uhapšen u Nemačkoj, izručen pravosudnim vlastima Italije.

14.12. 2007: Sahranjena Meredit Karčer u Londonu.

28.10. 2008: Sudija podiže optužnicu protiv Amande Noks i Rafaela Solećite za ubistvo i seksualno nasilje. Rudi Guede dobija pravo na ubrzano suđenje, i presudu od 30 godina zatvora.

16.01. 2009: Suđenje Amandi i Rafaelu počinje u sudu u Peruđi.

12.06. 2009: Amanda Noks na suđenju izjavljuje da šokirana smrću Meredit Karčer, nudi alibi i tvrdi da joj je policija batinama iznudila priznanje.

04.12.2009: sud utvrđuje da je Amanda Noks kriva za ubistvo i seksualno zlostavljanje - presuda na 26 godina zatvora. Rafaele Solećito proglašen krivim za iste zločine - presuda 25 godina robije.

22.12.2009: Usvojena žalba na presudu Rudiju Guedi - presuda smanjena na 16 godina zatvora.

08.11.2010: Sudija pokreće postupak protiv Amande Noks za klevetu protiv navodnog prebijanja u policiji.

24.11. 2010: U Peruđi počinje suđenje po žalbi Amande Noks i Rafaela Solećita

16.12 2010: Najviši krivični sud Italije potvrđuje presudu Rudiju Guedeu i kaznu od 16 godina robije.

29.06. 2011: Nezavisna ekipa forenzičara, angažovana prema nalogu suda, utvrđuje da je veći deo dokaza zasnovan na uzimanju uzoraka DNK s mesta zločina nepouzdan. dokazi su korišćeni z asuđenje Amandi Noks i Rafaelu Solećiti.

03.10. 2011: Sud ukinuo presude za ubistvo. Potvrđena presuda za klevetu Amandi Noks. Amanda Noks i Rafaele Solećito oslobođeni.

Posle prvostepene presude 2009. godine, odbrana Amande Noks i Rafaela Solećita je zahtevala preispitivanje dokaza o prisustvu njihove DNK na predmetima u kući u Peruđi koju su Amanda i Meredit delile kao cimerke.

Meredit Karčer je pronađena polunaga u kući sa više od 40 ubodnih rana i dubokim rezom na grlu. Kasnije je utvrđeno da je ubijena oštrim predmetom, a da je pre toga ubica pokušao da je siluje.

Angažovano je dvoje profesora forenzike iz Univerziteta Sapienca (La Sapienza Universit) u Rimu. Karla Vekjoti (Carla Vechiotti) i Stefano Konti (Stefano Conti) su ubrzo na nalaze policije sipali „drvlje i kamenje”, sporeći ceo postupak prikupljanja i obrade dokaza s mesta zločina.

Centar spora je bio kuhinjski nož od 30 cm, koji je nađen u Solećitovom stanu, a koji je na oštrici imao DNK ubijene Meredit, a na dršci imao DNK Rafaela Solećita.

Usledila je zbunjujuća tvrdnja tužilaca da taj nož „nije nekompatibilan” s predmetom kojim je počinjeno ubistvo. Taj i takav nož - sredstvo ubistva - nikada nije pronađen.

Odbrana je sve vreme tvrdila da je kuhinjski nož od 30 cm suviše veliki da bi izazvao povrede kakve su pronađene na vratu ubijene Meredit Kerčer. Osim toga, na tom nožu nije bila pronađena Mereditina krv, nego samo mala količina maerijala sa DNK, zbog čega nije bilo ni materijala za ponovnu analizu.

"Odstajali" dokazi

Odbrana je, takođe uspešno, osporila i rezultate DNK nađene na krvavom grudnjaku Meredit Karčer, koji je s mesta zločina uzet i analiziran čak 46 dana posle njene smrti.

Dokaze za nestručan rad policijskih forenzičara su imali i u video snimcima Policije Peruđe, na kojima se jasno videlo da policijski forenzičari dokaze skupljaju rukama u rukavicama, umesto hvataljkama.

Tokom ponovljenog suđenja, samo na snimcima je otkriveno preko 50 uočljivih propusta, uz razočaranje u sudnici. Podizanje predmeta prljavim rukavicama i predavanje kolegi dokaznog materijala, zatim spuštanje tog predmeta na pod na drugom mestu, i onda ponovno uzimanje s poda je nedopustivo - time se kontaminiraju dokazi i kompromituje ceo rad forenzičara. Greška je bilo i stavljanje dokaza u plastičnu, a ne u paprinu kesu, kako to nalažu međunarodna pravila kriminalistike.

Profesori Stefano Konti i Karla Vekioti su pred sudom otkrili i to da dokazi nisu bili pravilno čuvani - okrvavljeni Mereditin grudnjak je istrunuo, smešten u pogrešnom delu skladišta dokaza u Rimu.

Slabašni su bili i argumenti tužilaca da su forenzičari na mestu zločina bili neiskusni u svome poslu. Njihove nekvalitetne i nepouzdane dokazi su, nepažnjom ili ignorisanjem sudije u prvom postupku, prihvatili i članovi porote.

Amanda Noks - omražena zvezda

Amanda Noks: dolazak u sudnicu (Foto: Beta - 03.10.2011.)

Senzacionalno oslobađanje od krivice u ponedeljak 3. oktobra članovi njene porodice su dočekali suzama i ponekim ispuštenim vriskom od sreće i olakšanja.

Nekoliko metara dalje, članovi porodice Meredit Karčer su ostali u neverici. Mereditina majka Arlin i njena sestra Stefani su bile kao paralizovane nekoliko minuta posle izricanja oslobađajuće presude devojci za koju su uverene da je hladnokrvni ubica.

Okupljeni ispred zgrade suda u Peruđi, mahom Italijani su odluku suda dočekali bučnim protestom, uzvikujući „Sramota!” i „Ubice!”.

Kada je Amanda izlazila iz zgrade suda u policijskom vozilu, susednim ulicama Peruđe zamalo je zavladao nered.

Iste večeri je pod policijskom pratnjom napustila zatvor Kapane (Capanne) nadomak Peruđe i noć je provela sa svojom porodicom. Amanda Noks je sada na slobodi i otputovala je u rodni Sijetl, u Vašingtonu.

Kritičari tvrde da je spektakularno oslobađanje Amande Noks, državljanke SAD, delo PR kampanje njene porodice, koja je sada 24-godišnju devojku učinila zvezdom u očima javnosti, stvarajući indirektan pritisak na sudije.

Njeno oslobađanje prate glasine da je po povratku kući čekaju više miliona dolara vredni ugovori za objavljivanje knjige i filma o njenoj životnoj priči. Jedna američka TV mreža je navodno već ponudila milion dolara za film.

Tim pravnih zastupnika je pobedničkim tonom komentarisao činjenicu da je konačno „ispravljena greška pravosuđa”, dok je nekoliko metara od njih masa uzvikivala da porodica Noks može da se „ukrca u privatni avion i ide kući”.

„Pravda je puštena niz vodu!”, uzvikivali su okupljeni, većinom uvereni da su Amanda i Rafaele krivi za ubistvo.

Tužilac Đuliano Minjini (Giuliano Mignini) je odmah najavio da će tužilaštvo podneti žalbu i da će viši sud doneti odluku da li će potvrditi prvu ili drugu presudu.

Činjenica je da je jedina presuda za ubistvo ostala u slučaju Rudija Guede (24), poreklom iz Obale Slonovače - 16 godina zatvora. Presuda njemu je zasnovana na potvrđenim nalazima njegove DNK svuda u kući u Peruđi.

Trećestepenom i poslednjem Vrhovnom sudu Republike Italije povereno je da ponovo prouči dokaze, među njima i snimke s uviđaja i forenzičke obrade, i donese konačnu, obavezujuću presudu.

Ukoliko ne pronađu nikakve nove dokaze, sudije će de fakto potvrditi presudu iz Peruđe. Ako nalazi budu drugačiji, Amanda Noks će morati da bude izručena pravosudnim vlastima Italije na nastavak suđenja ili novi proces.

U očima javnosti

Amandina sestra Diana (Deanna - 22) je pobednički stajala dok je novinarima govorila kako se osećaju članovi porodice Noks:

„Zahvalni smo što je ova noćna mora završena. Četiri godine je trpela zbog zločina koji nije počinila”, kaže Diana. Potom je uputila zahvalnost hiljadama ljudi koji su podržavali kampanju porodice Noks za oslobođenje Amande na Internet stranicama i blogovima, vodeći rat rečima protiv svih koji veruju da je ona kriva.

Pravna zastupnica Amande Noks, Marija del Groso (Maria Dell Grosso), više pažnje posvetila tome kako se osećala sama Amanda - „Videli ste na snimcima da je Amanda bila nervozna toliko da se samo srušila. Nije mogla da kaže ništa, osim ‛hvala’ kroz suze”, opisuje zastupnica Del Groso.

Porota od 8 članova je na kraju procesa slučaj razmatrala punih 11 časova i malo kome je u uši ušla rečenica kojom sudija potvrđuju da je Amanda Noks kriva za klevetu protiv policajaca koji su je navodno tukli da bi iznudili priznanje. Originalnu kaznu od tri godine zatvora je, praktično, odslužila u pritvoru i zatvoru, i zato je odmah puštena na slobodu.

Malo dalje od očiju javnosti, iako u istoj sudnici, odvijao se i je slučaj Rafaela Solećita, kome je takođe ukinuta presuda za saučesništvo u ubistvu.

Rafaelo je bio u drugom zatvoru, takođe nadomak Peruđe, pušten je na slobodu, ali njegov pravni zastupnik nije hteo da otkrije koji su planovi ovog diplomca informatike.

„Bilo je jasno da nema ništa sa smrću jadne devojke”, tvrdio je njegov otac, po profesiji lekar, koji je s olakšanjem dočekao presudu rečima: „Vratili su mi sina”.

„Ovo smo godinama čekali”, kratko je objasnila pravna zastupnica Rafaela Solećite, Đulija Bonđorno (Giulia Bongiorno). Iz okupljene mase njoj su dovikivali „Sramota!”, dok je jedan prolaznik pojasnio presudu: „Pustili su da sve plati jedan crnac!”

Razočaranje porodice Kerčer

Emocije koje su pokazali članovi porodice Kerčer u velikoj su suprotnosti sa slavljem porodica Noks i Solećita.

Sestra Stefani je izrazila svoj šok i tvrdnju da je njena sestra gotovo zaboravljena.

„Hoćemo da održimo sećanje na nju”, opisuje Stefani Karčer (Stephanie Karcher).

Njen brat Lajl je objašnjavao da porodica pokušava da shvati „kako je došlo do toga da bude izmenjenja odluka koja je pre dve godine bila čvrsta”.

„Ako njih dvoje nisu krivi, onda je očigledno da su nas ostavili da se pitamo ko je odgovoran”, kaže Lajl Kerčer (Lyle Karcher).

Njihova majka Arlin je jedva govorila u obraćanju javnosti.

Meredit Karčer, poreklom iz Koulsdona, u oblasti Sari, u Engleskoj, u Peruđu je stigla na početak studija Univerziteta Lids (Leeds University). Ubijena je samo dva meseca po dolasku.

Sramota italijanskog pravosuđa

UK: Britanska štampa opširno piše o slučaju Amande Noks (Foto: Beta - 04.10.2011.))

Tužilac Đuliano Minjini je prvobitno ubistvo proglasio satanističkim ritualom, zatim seksualnom zabavom koja se otela kontroli, a potom provalom koja je završena ubistvom, da bi na kraju zaključio da je reč o „besmislenom ubistvu, bez motiva”, za koje je tražio najviše zatvorske kazne.

Pitanja o održivosti optužnice i presude postavljala su se već na prvom suđenju početkom 2009. godine. U Britaniji su tvrdili da tako predstavljen slučaj ne bi ni stigao do sudnice, jer je zasnovan na polurazrađenim teorijama i ukaljanoj istrazi.

Tužilac Minjini je uporno ostao da sam predvodi tužilašvo i na drugom suđenju, iako je 2010. godine i sm bio predmet istrage zbog zloupotrebe položaja. Ispostavilo se da je nelegalno prisluškivao novinare i policajce dok je vodio istragu o slučaju serijskog ubice, poznatom kao „Monstrum iz Firence”.

Presudom je kažnjen na 16 meseci zatvora, ali je proces u toku žalbe, pa je mogao da nastavi da radi.

Sada su već otkrivene i namere Ministarstva pravde u Rimu da u potpunosti preispita ceo slučaj.

Italijanski mediji ističu da još nije rasvetljeno šta se, u stvari, dogodilo novembra 2007. godine.

"Korijere dela sera" (Corriere della Serra) navodi da će odluka suda izazvati nove „kontoroverze oko italijanskog pravosuđa”.

„Sada treba da mislimo na Meredit Karčer. Mora postojati pravda za tu mladu žrtvu”, piše taj dnevnik.

"Stampa" (La Stampa) ocenjuje isto - u uvodniku piše da je „veoma neprijatno to što je ubistvo jedne devojke i dalje nerazjašnjeno”.

„Pravda nije zadovoljena. Oslobađajuća presuda ostavlja gorak ukus u ustima”, piše "Stampa".

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Amanda Noks nakon godina suđenja i presuda za brutalno ubistvo, oslobođena optužbi (Foto, Video)

Izvor: Nezavisne Novine, 04.Okt.2011

RIM - Amerikanka Amanda Noks (sada 24) i Italijan Rafaele Solesito (sada 28) oslobođeni su optužbe da su učestvovali u ubistvu engleske studentice Meredit Kerher (22) u noći uoči anglosaksonskog praznika Halloween prije četiri godine u Peruđi.

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.