Filmovi Vima Vendersa, nedeljom na RTV-u

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 03.Jan.2020, 04:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Filmovi Vima Vendersa, nedeljom na RTV-u

Filmski ciklus posvećen slavnom nemačkom reditelju Vimu Vendersu na repertoaru je filmskog programa RTV, nedeljom od 20.05 časova.

Stanje stvari je prvi film u nizu koji prikazujemo u okviru ciklusa “Filmovi Vima Vendersa” (Der Stand der Dinge, 1982) u nedelju 6. janura u 20.05 časova.

Članovi jedne filmske ekipe zaglavljeni su u jednom hotelu na periferiji Lisabona, jer je producent ukinuo sva sredstva koja su im potrebna za nastavak snimanja filma.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine <<
Kako dani prolaze, postaju melanholični, zbližavaju se kao prava porodica, vole se i svađaju. Reditelj Fridrih kreće za Holivud kako bi pronašao producenta. Tamo saznaje da je snimanje finansirala mafija, koja nije zadovoljna snimljenim materijalom.

Iz tog razloga dala je nalog za ubistvo producenta, koji se nalazi u bekstvu. Režiser se vraća u Lisabon, kako bi ostalim članovima filmske ekipe objasnio stanje stvari.

Pariz,Teksas (Paris,Texas,1984), drugi je film u nizu ovog ciklusa a možete ga pogledati 12 januara u istom terminu.

Ovaj neobični film, snimljen prema scenariju poznatog dramaturga Sema Šeparda, pripoveda o Travisu, Amerikancu potpuno slomljenog neuspehom svoga braka, kome se posle toga gubi svaki trag.

Posle četiri godine on se iznenada ponovo pojavljuje u južnom delu Teksasa, u početku smeten i bez reči, a kasnije sa polaganim povratkom pamćenja i moći govora. Njegov sedmogodišnji sin Hanter živi sa Travisovim bratom i njegovom ženom u Los Anđelesu. Otac i sin zajednički kreću u Hjuston, država Teksas, u potragu za Hanterovom majkom.

Ovo je verovatno najpoznatiji i najuspešniji film Vima Vendersa koga je kritika hvalila i koji je osvojio niz međunarodnih nagrada, uključujući i Zlatnu palmu u Kanu 1984. za najbolji film.

Treća nedelja u januaru rezervisana je za film “Nebo nad Berlinom” (Der Himmel über Berlin, 1987) koji možete pogledati na našem Prvom programu u istom terminu.

Jedan od anđela koji pruža utehu stanovnicima Berlina, oseća potrebu da kao čovek oseti život i ulazi u sferu zemaljskog, doživljava ljubav, čežnju, smrtnost.Crno-bele umetničke sekvence snimljene 1986. prikazuju Berlin koga karakterišu ožiljci od rata i rane od podele. Asocijativna struktura filma otvara prostor onoj svesti kao da se nalazite u vanvremenskom prostoru i ujedno u centru istorije, svesti koju pokreće estetika raspada, simboli hladnog rata i dalja prošlost i romantični impulsi bekstva subkulture.

Do kraja sveta (Bis ans Ende der Welt, 1991) prikazuje se u nedelju 26. januara u istom terminu.

Posle zabave, Kler kreće iz Venecije za Pariz. Na putu doživljava saobraćajnu nesreću. Niko nije povređen i ona nastavlja put sa dva muškarca iz drugog auta. Kada saznaje da su oni opljačkali banku, krade im novac i beži u Pariz....

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.