Film  za decu koja uprkos svemu žive u Srbiji

Izvor: Blic, 22.Dec.2014, 20:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Film za decu koja uprkos svemu žive u Srbiji

“Peti leptir” prvi srpski 3D film, nastao po istoimenom romanu Uroša Petrovića, biće premijerno prikazan u utorak (18.00 i 20.00) u Sava centru.

- Konačno mi se ispunila želja da režiram bajku. Napravio sam film koji će rasplamtati maštu pametnoj i znatiželjnoj deci koja uprkos svemu žive u Srbiji - kaže reditelj filma "Peti leptir" Milorad Milinković za “Blic”.

On je pre “Petog leptira” snimio komedije “Mrtav, ladan” “Potera za sreć(k)om”, >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << “Čitulja za eskobara”, “Crni Gruja”. Ističe da je sada napravio film u kojem, kao i u svakoj bajci, imamo o arhetipsku borbu između dobra i zla.

- Priča sa elementima avanture i mitologije prati glavnog junaka, dečaka Aleksu, koji živi u Domu za nezbrinutu decu i poseduje redak dar čistih očiju. Taj njegov dar pokušaće da iskoriste mračne sile ali Aleksa će uspeti da im se odupre. Imao sam veliko uzbuđenje i odgovrnost snimajući ovaj film jer od “Čudotvornog mača” Voje Nanovića nije snimljena bajka u srpskoj kinematografiji. Napravio sam film koji će rasplamtati maštu pametnoj i znatiželjnoj deci koja uprkos svemu žive u Srbiji - kazao je Milinković.

Glavne odrasle likove igraju Tanja Bošković, Mihajlo Janketić i Marko Nikolić, dok se u u ulozi Alekse prvi put na filmu našao Ognjen Orešković.

Njegove drugare iz doma igraju Petar Racić, Marija Radojković, Mihajlo Milidragović. Kuriozitet filma “Peti element” je da se u njemu pojavljuju i Lana Karaklajić, ćerka Tanje Bošković, Marko Janketić, sin Miše Janketića i Mina Nikolić, ćerka Marka Nikolića.

- Odabir glumaca za snimanje filma u Srbiji je prava poslastica. Kod nas se ne snima puno pa sam sve svoje želje ispunio veoa brzo. U “Petom leptiru” igraju najbolji. Iskusni bardovi, njohova talentovana deca i genijalni klinci koji su brzo ukapirali šta ja očekujem od njih na snimanju filma - kazao je Milinković.

Premijera filma “Peti leptir” u Sava centru biće prva 3D projekcija u toj dvorani. Kako Sva centar nepa opremu za 3D projekcije, posebno za ovu priliku biti postavljeno veliko platno od 200 kvadratnih metara i snažni 4K projektor, a ozvučenje će biti dodatno pojačano.

Sledi premijera u Novom Sadu 24. decembra. Zatim će i gledaoci van većih gradova biti u prilici da vide ovaj film u 3D verziji posredstvom mobilnih 3D projektora širom Srbije.

Janketić: Velika sreća

Mihajlo Janketić je za “Blic” napomenuo da mu se pred kraj premijere dogodio fantastičan glumački angažman.

- Ne sećam se kada sam većim zadovoljstvom i lepšim osećanjem igrao neku ulogu. Moj lik je najveća zloća u filmu, ali snimati bajku je najveća blagodet za svakog glumca. Literatura i vizija reditelja ponudili mogućnost da se malo podignemo od zemlje i pogledamo svet drugim očima - kazao je Janketić

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.