Izvor: Nezavisne Novine, 27.Maj.2018, 20:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Film sedmice: "Breadwinner"

"Breadwinner" Nore Tvomej je animirani film i ovogodišnji kandidat za nagradu Akademije, baziran na romanu Debore Elis, koji je svoju premijeru doživio na festivalu u Torontu u septembru 2017. godine.

Film prati djevojčicu Parvanu i njen život u Kabulu, kontrolisanom od strane Talibana. U trenutku kada je njen otac, nastavnik po profesiji, nepravedno uhapšen i zatvoren, porodica ostaje bez posljednjeg muškarca u kući, čime su Parvana, njena majka i dvije sestre osuđene >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << gotovo na smrt, uzevši u obzir da se u Kabulu žene ne mogu javno kretati bez pratnje muškaraca. Nakon što Parvana, djevojčica jakog, neustrašivog i slobodnog duha i beskrajno bogate mašte, neuspješno pokuša da nabavi hranu za porodicu izgledajući kao djevojčica, ona odlučuje da se preruši u dječaka, pretvarajući se da je Atiš, njihov rođak, čime avantura i počinje.

Tokom istraživanja za potrebe svog novog romana krajem devedesetih godina, Elisova je intervjuisala djevojke i žene u izbjegličkim kampovima u Pakistanu. U ovoj izvanrednoj adaptaciji za velike ekrane, rediteljka Nora Tvomej i scenaristkinja Anita Doron zadržale su kulturnu autentičnost knjige Debore Elis, proširujući ga sada avanturizmom.

Taj postupak se ogleda u građenju narativa kroz dvije spiralno povezane i isprepletene animacije, protkane folklornim temama koje joj daju izvjesnu magičnost. Teatralnost ovih sekvenci je, samim tim, u oštrom kontrastu sa realističnim svijetom Parvaninog svakodnevnog života. Tako sa jedne strane dobijamo svojevrsnu istoriju Avganistana, čiji su stanovnici, nekada naučnici, filozofi i pripovjedači, uvijek na ivici imperija u konfliktu, a sa druge, narativ Parvanine borbe u okrutnom svijetu rodnog disbalansa, ispričan u maniru bajke.

Ocjena: 5/5

Nastavak na Nezavisne Novine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.