Film novog talasa odneo veliku pobedu na TIFF-u

Izvor: Southeast European Times, 18.Jun.2009, 23:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Film novog talasa odneo veliku pobedu na TIFF-u

"Policija, pridev" i "Sever" podelili su glavnu nagradu na najvećem rumunskom filmskom festivalu.

18/06/2009

Pol Čočoju za Southeast European Times iz Bukurešta – 18/06/09

"Policija, pridev" režisera Kornelija Porumbojua podelio je Transilvanijski trofej na 8. godišnjem Transilvanijskom međunarodnom filmskom festivalu (TIFF), zajedno sa norveškim filmom "Sever" koji je režirao Run Denstad Langlo.

Žiri Međunarodne federacije filmskih >> Pročitaj celu vest na sajtu Southeast European Times << kritičara (FIPRESCI) takođe je nagradio "Policija, pridev", u sklopu sekcije "Un Certain Regard" ovogodišnjeg Filmskog festivala u Kanu.

Festival je održan od 29. maja do 7. juna u Kluž-Napoki, pre nego što se prebacio na drugu lokaciju u Sibilju.

Film, koji je imao svoju rumunsku premijeru na TIFF-u, priča je o policajcu koji na kraju sumnja u svoju profesiju.

"Policija, pridev" je naišla na velike pohvale kritičara.

"Dodatni dokaz snage rumunskog Novog talasa, ovo usredsređeno razmišljanje o vlasti i moralnoj savesti je … jedan od najboljih filmova na ovogodišnjem festivalu", napisala je Manola Dargis za Njujork tajms.

"Kratka uznemiravajuća završnica okončava ceo film praktičnom primenom principa reductio ad absurdum od strane glavnog protagoniste, efektivno zacementiravši Porumbojuov status kao jednog od najjačih rumunskih i svakako evropskih režisera koji danas snimaju", napisao je Bojd van Hoij u Sinevropa.

"To je film koji može da se apsorbuje, ali je film koji zahteva strpljenje … film o rečima i osećaju", rekao je Porumboju, izvestila je Realitatea TV.

Film je snimljen u režiserovom rodnom gradu Vasluji.

Nagrada TIFF-a za najbolju režiju otišla je Barmaku Akramu za "Dete iz Kabula".

"Sever" je takođe odneo Nagradu za najbolju kinematografiju. Holandski film "Prolazi kroz kožu" osvojio je nagradu FIPRESCI.

Nagrade za životno delo dodeljene su rumunskom režiseru Danu Piti, italijanskoj glumici Klaudiji Kardinale, izraelskom režiseru i producentu Menahemu Golanu i glumcu Florinu Piersiku.

Među ranijim dobitnicima nagrade za životno delo su Džuli Delpi, Majkl Redford, Eni Žirardo, Udo Kir, Vanesa Redgrejv i Franko Nero.

Nastavak na Southeast European Times...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Southeast European Times. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Southeast European Times. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.