Film i književnost: Debitantski roman Toma Henksa otkriva detalje o filmskoj industriji i njegovom ponašanju na snimanjima

Izvor: B92, 16.Maj.2023, 20:27

Film i književnost: Debitantski roman Toma Henksa otkriva detalje o filmskoj industriji i njegovom ponašanju na snimanjima

U jedinom intervjuu za medije u Velikoj Britaniji, zvezda govori o knjigama, holivudskom egu i ko bi trebalo da bude sledeći Džejms Bond.

Tom Henks kaže da je napisao prvi roman da bi "malo popustio beskrajni pritisak" od snimanja filmova.

Dvostruki dobitnik Oskara objavio je roman pod naslovom Snimanje još jednog velikog filmskog remek-dela, inspirisan vlastitom karijerom na filmu.

Mukotrpni žrvanj snimanja filmova, kaže on za BBC, može da dovede do >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << toga "da vam ponestane znatiželje za taj posao".

"Ponekad prosto morate da imate neki drugi razlog da vam pobudi maštu", objašnjava on.

"Nije fer", priznaje on, što je njegov debitantski roman objavljen ne prošavši kroz uobičajeni proces odbijanja kod izdavača, dok drugi debitantski pisci moraju da se muče sa tim.

Ali on ne želi da se pravda i zna da će knjiga na kraju "živeti i umreti na osnovu vlastite sposobnosti da zabavi i prosvetli publiku".

Prijem romana Snimanje još jednog velikog filmskog remek-dela kod kritičara bio je mlak.

U Sandej tajmsu, Dejvid Sekston je opisao knjigu kao "Henks mensplejnuje snimanje filmova" i rekao da je "pisanje nezgrapno tokom čitave knjige".

Tim Adams iz Obzervera je rekao da "uspešno dočarava banalnost Holivuda, ali mu nedostaje njegova glumačka sposobnost da udahne život likovima".

Henksa nisu potresli ti prikazi.

On kaže da ga je "njegov stalni posao filmske zvezde" pripremio da "istrpi" kritiku.

Glumac kaže da je postao "jači kad je u pitanju istinsko raspinjanje".

Njegov roman govori o snimanju višemilionskog akcionog superherojskog filma i u njemu se pojavljuje čitav ansambl likova, među kojima ekscentrični režiser i umišljeni i izuzetno opstruktivni muški glumac koji ometa i odugovlači snimanje.

I zato je iznenađujuće priznanje kad umilni glas Vudija iz Priče o igračkama prizna: "Ja sam sam izveo baš svaki od tih trenutaka na snimanju."

"Nije svako u najboljem izdanju svaki bogovetni dan na snimanju filma", dodaje on.

"Imao sam problema da ostanem profesionalan u trenucima kad mi se život raspadao na više koloseka a od mene se toga dana očekivalo da budem smešan, šarmantan i brižan, a upravo je to poslednja stvar koju sam želeo da budem."

Henks se, međutim, ponosi time da je oduvek bio tačan.

"Ono što nikako ne sme da se desi na filmu je da se neko igra sa vremenskim rasporedom, dužinom snimanja scene ili budžetom. To je neoprostiv greh u filmskom biznisu."

"Iznenadili biste se", dodaje on, "koliko ljudi zna da može da prođe nekažnjeno s tim, i govori im se da mogu da prođu nekažnjeno, zato što nose film na svojim plećima."

I zaista, on u knjizi pominje glumce koji su "pekmezi, psihološke ruine, alkoholičari koji se odvikavaju od alkohola, zavisnici rekonvalescenti... i više od par svađa među Talentima."

Pominje se i seksualno zlostavljanje.

Ko je za to mogao da ga inspiriše?

Henks se, naravno, samo smeška kad se od njega traži da navede neka konkretna imena.

Pored tako mnogo neuzornog ponašanja u njegovom romanu, glumac-pisac takođe veruje da je nepotrebno ulepšavati klasične knjige za savremenu publiku.

Romani Ijana Fleminga i Agate Kristi su modernizovane, a Henksov vlastiti izdavač Pengvin Rendom Haus izmenio je dela Roalda Dala i P.Dž. Vudhausa u sklopu akcije uklanjanja potencijalno uvredljivog rečnika.

"Moje mišljenje je da smo svi mi odrasle osobe. Imajmo male vere u vlastiti senzibilitet a ne da neko umesto nas odlučuje šta sme a šta ne sme da nas uvredi", insistira Henks.

"Dopustite meni da odlučim šta me vređa a šta me ne vređa. Protiv sam čitanja bilo kakve knjige iz bilo kog perioda na kojoj piše 'doterana u skladu sa modernim senzibilitetom'."

Tajni agent Džejms Bond Ijana Fleming pominje se u romanu, a Henks je uveren da bi Idris Elba trebalo da bude sledeći tajni agent 007.

"Shvatite jednu stvar", kaže on.

"Džejms Bond ima dozvolu za ubijanje. Ja bih tu dozvolu dao Idrisu Elbi samo na osnovu njegovog rada koji sam do sada video."

Aston Vila, fudbalski klub iz engleske Premijer lige za koji navija Henks, takođe se pojavljuje u romanu.

Ali on ne planira da kupi klub, nakon što su holivudski glumci Rajan Rejnolds i Rob Mekelheni, kupili Reksam 2020.

"Mislim da je Reksam na malko drugačijoj ekonomskoj skali od Aston Vile", smeje se on.

"To je malko iznad moje platežne moći."

Na utakmici nije video kolegu navijača Aston Vile princa od Velsa, mada je iskusio "tretman princa Vilijama, a to je - ne zaglavljuj se u saobraćaju, kakav god da je rezultat."

"Kad je vreme da se pođe, nema odugovlačenja sa odlaskom."

Šta je, dakle, sledeće?

Novi roman bi bio "sjajan", ali se neće pojaviti još narednih nekoliko godina zbog pretrpanog rasporeda za snimanje.

Ali želja za pisanjem uvek postoji, kaže on.

"To je najbolji način da se provede vreme mimo onoga kad ste sa ljudima koje volite i koji vas zasmejavaju."

Pratite nas na Fejsbuku,Tviteru i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Izvor: BBC News na srpskom

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Film i književnost: Debitantski roman Toma Henksa otkriva detalje o filmskoj industriji i njegovom ponašanju na snimanjima

Izvor: Radio 021, 16.Maj.2023

U jedinom intervjuu za medije u Velikoj Britaniji, zvezda govori o knjigama, holivudskom egu i ko bi trebalo da bude sledeći Džejms Bond.

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.