Film Sonje Karpunjine najbolji na ovogodišnjem Kustendorfu

Izvor: Blic, 11.Jan.2011, 23:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Film Sonje Karpunjine najbolji na ovogodišnjem Kustendorfu

DRVENGRAD - Film "Šansa" Sonje Karpunjine iz Rusije osvojio je Zlatno jaje za najbolji film na četvrtom filmskom i muzičkom festivalu "Kustendorf" u Drvengradu na Mokroj Gori.

Međunarodni žiri je Srebrnim jajetom nagradio film poljske autorke Julije Kolberger "Sutra ću otići", a nagrada Bronzano jaje pripala je Ognjenu Isailoviću za film "Zlatna liga".

Odluku o nagrađenim filmovima na ovogodišnjem, četvrtom po redu, festivalu u Drvengradu na Mokroj Gori doneo >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << je žiri u sastavu: producent Vensan Maraval, profesorka Iva Draškić Vićanović i producent Ričard Brik.

Novoustanovljena nagrada za najbolju kameru - Vilko Filač, dodeljena je Karzan Kaderu iz Švedske za film "Kuan".

Nagrada kritike pripala je Vatčeu Bulgurdžijanu iz Libana za film "Peta kolona".

Osnivač festivala, reditelj Emir Kusturica, rekao je na završnoj svečanosti da je ovogodišnja takmičarska konkurencija bila "veoma jaka" i zahvalio Dunji Kusturici za dobar izbor filmova, ističući da je poseban akcenat u izboru filmova stavljen na promociju humanosti.

U takmičarskom programu četvrtog "Kustendorfa" učestvovalo je 20 filmova, dela studenata filmskih akademija iz 13 zemalja, među kojima je svoje filmove predstavilo i pet budućih filmskih reditelja iz Srbije.

Tokom proteklih sedam dana mladi filmski autori imali su priliku da se susretnu sa brojnim uglednim svetskim filmskim stvaraocima kao što su ruski reditelj Nikita Mihalkov, iranski reditelj Abas Kjarostami, češki reditelj Jan Hrebejk, meksički glumac Gael Garsija Bernal i drugi.

U pratećim programima festivala ove godine premijerno je prikazan Mihalkovljev film "Egzodus - Varljivo sunce 2", prvi deo nastavka njegovog kultnog, Oskarom nagrađenog filma iz 1994. godine, zatim retrospektiva filmova Abasa Kjarostamija, film "Kavasakijeva ruža" Jana Hrebejka koji je češki kandidat za Oskara, kao i ciklus filmova uglednog češkog reditelja Otakara Vavre.

Pored filmskog dela festivala, ovogodišnji Kustendorf je imao i bogat muzički program, u okviru koga su tokom proteklih sedam dana nastupili "Beogradski sindikat", Ngoma bend iz Tanzanije, Manuška orkestar iz Francuske, legenda roka Andre Vilijams i drugi.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.