Filip je počinio NEZAPAMĆEN MASAKR, pa zatražio Nobelovu nagradu za mir - 37 metaka iz automatske puške, motiv nepoznat! Ovo je kazna

Izvor: SrbijaDanas.com, 27.Okt.2023, 19:15

Filip je počinio NEZAPAMĆEN MASAKR, pa zatražio Nobelovu nagradu za mir - 37 metaka iz automatske puške, motiv nepoznat! Ovo je kazna

Filip Zavadlav je 11. januara 2020. u Splitu ubio trojicu mladića, ispalivši 37 metaka iz automatske puške.

Splićanin Filip Zavadlav (28) osuđen je na ponovljenom suđenju Županijskog suda u Splitu na 40 godina zatvora, za trostruko ubistvo u centru Splita, sredinom januara 2020. godine.

Njemu se sudilo zbog ubistva Jurice Torlaka (37), Marina Bobana (25) i Marina Ožića Paića (25).

Ovo je druga po redu presuda, s obzirom na >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << to da je prva, izrečena februara 2021. godine, prilikom čega je Zavadlav za svako od ubistva koje je počinio dobio po 15 godina zatvora. Stoga je objedinjena kazna zatvora podrazumevala period od 40 godina.

Državno tužilaštvo je tada zahtevalo da se, zbog trostrukog ubistva, on osudi na 50 godina zatvora.

Ipak, odbrana je Zavadlava pokušavala da predstavi kao "neuračunljivu osobu", u cilju umanjenja kazne, dok je njegov advokat izjavio "kako ne zna da je toliko visoka kazna ikad do sad izrečena neuračunljivoj osobi".

Filip Zavadlav osuđen na 40 godina zatvora!https://t.co/NVSdVyP1az pic.twitter.com/LWvw8l6FrK

— Jutarnji List (@jutarnjihr) February 23, 2021

Filip Zavadlav je 11. januara 2020. u Splitu ubio trojicu mladića, ispalivši 37 metaka iz automatske puške.

On je zapucao čim je  video Marina Bobana iJuricu Torlaka na motoru na Šperunu i na licu mesta usmrtio Bobana, da bi zatim potrčao za teško ranjenim Torlakom, koji je uspeo da mu pobegne i sakrije se u dvorište gde su ga pronašli radnici Hitne pomoći. Jurica Torlak (38) je  nešto kasnije preminuo u splitskoj bolnici.

U Kamenitoj ulici potražio je Jerka Malvasiju, ali ga nije našao. Spustio se u Kamenitu ulicu i zapucao na Marina Ožića Paića. Kada je pogođen, pao je sa motora, Zavadlav je došao do njega da se uveri da li ga je pogodio, a onda je Plinarskom ulicom pobegao u Nazorov prilaz.

Nezvanični povod ovog ubistva bila je osveta zbog iznuda, pretnji i fizičkih napada na njegovog mlađeg brata Stanislava, ali i na samog Filipa.

Nekoliko sati nakon zločina policija ga je tražila po Varošu i širem centru grada, a smatra se da je socijalni radnik koji je tada razgovarao sa njim, zaslužan što  nije bilo većeg krvoprolića u Splitu.

Zavladav je uhapšen u kafiću Borsalino,  u blizini Policijske uprave splitsko-dalmatinske, a automatsku pušku kojom je usmrtio mladiće, bacio je u kontejner u blizini, ali su je istražitelji ubrzo pronašli.

Prvo suđenje Zavadlavu je počelo u avgustu 2020. godine i trajalo je uz jake mere obezbeđenja.

Obezbeđenje je za pripremno ročište bilo i na krovu suda, dok je Zavadlav na određena ročišta dolazio sa pancirom na sebi.

Ubijeni Ožić Paić bio je omiljen među najzagriženijim navijačima Hajduka, koji su uvereni da nije imao ništa sa drogom, već da je nastradao kao kolateralna žrtva, zbog čega je Zavadlav bio pod posebnom policijskom prismotrom.

Zavadlav u početku nije hteo da se izjašnjava o krivici, da bi kasnije, na svom poslednjem ročištu, sve porekao.

- Ja nisam kriv, tražim da me oslobodite optužbe i da me nominuju za Nobelovu nagradu za mir. Što se tiče ovog psihijatrijskog veštačenja koje je sprovedeno, ja se s tim ne slažem. Ukoliko moja krivica leži u tome što sam ja živ, onda sam kriv sto posto, dajte mi 50 godina - rekao je Zavadlav.

Tokom suđenja pušten je snimak sa njegovog mobilnog telefona u kojem priča sa Marijom iz Beograda, koja mu je navodno bila devojka.

U sudnici je pušten i snimak sa mobilnog telefona Filipa Zavadlava na kojoj se čuje njegov glasni plač. Snimak je nastao 8. januara 2020. godine, tri dana pre stravičnog ubistva.

- Marija, ja sam s tobom hteo da imam decu - već na početku snimka govori Zavadlav.

S obzirom na to da je snimak sa mobilnog pušten u sudnici, nije se čulo najjasnije.

- Nisam odmah shvatio, upozorila si me na vreme... - govori Zavadlav.

- Zbog brata sam upadao u tuče, išao nožem na mene... Teško je, gledam kako ću ići na brod, znaš koji stres imam Marija, ali neću se predati, šta ću... Nije mi lako, sve moram sam, dosta mi je teško... - čulo se na snimku.

Potom se čuje samo njegov plač, a onda isprekidane rečenice gde Zavadlav u jednom trenutku kaže "moralo je tako biti".

Rečenice se često prekidaju plačem i njegovim zapomaganjem.

- Marija, onu sam kapu za tebe pripremio, kad idem opet na brod. U k**** sam ceo, mislim da se ovo neće biti dobro završiti. Marija, šta je ovo? Slomljen sam skroz. Marija, gde si? - čulo se kako govori.

Prošle godine, Visoki krivični sud Republike Hrvatske ukinuo je presudu Filipu Zavadlavu, pri čemu se kao ključan argument odbrane navodilo manjkavo psihijatrijsko veštačenje.

Iako je veštakinja tvrdila da nije bio uračunljiv u trenutku kada je pucao u Marina Bobana, Juricu Torlaka i Marina Ožića Paića, nije mu bilo suđeno kao neuračunljivoj osobi. 

Nakon toga je doneto rešenje kojim mu se produžuje istražni zatvor zbog opasnosti od ponavljanja krivičnog dela, zbog čega se moglo zaključiti da je naloženo ponovno suđenje.

Novo suđenje Zavadlavu počelo je krajem decembra 2022. godine, a kako navodi Visoki sud, Zavadlavu je ukinut deo prvostepene presude koji se odnosi na optužbu da je postupao prema prethodnom planu sa ciljem da liši života veći broj osoba iz narkomanskog miljea.

On je na sva pitanja predsedavajuće sudije Višnje Strinić odgovarao na italijanskom jeziku, odbijajući bilo kakvu saradnju sa sudom.

Sudija ga je upozorila kako prema važećim zakonima "koristimo hrvatski jezik i latinično pismo", ali on je i dalje odgovarao na italijanskom.

Bizaran početak suđenja: Umjesto na hrvatskom, Zavadlav govorio samo na italijanskom ✔️ https://t.co/Dm26r9qJhH

— BL Portal (@bl_portal) January 30, 2023

Isto je reagovao i kada je pročitala njegove podatke ne želeći da potvrdi da su tačni zbog čega se sudija obratila pravosudnim policajcima da potvrde da je reč o optuženiku.

Nije želeo da potvrdi ni da je razumeo izmenjenu optužnicu. Naposletku, sudsko veće donelo je odluku o odlaganju ročišta.

Određeno je psihijatrijsko veštačenje Filipa Zavadlava u Zagrebu, na Vrapču, kojim bi se trebalo utvrditi da li je sposoban za suđenje.

U jednom trenutku je iz ranca izvadio i čokoladu, ali pravosudni policajac ga je sprečio, pa ju je vratio u torbu.

Za vreme sudske rasprave u nekoliko je navrata nekontrolisano snažno vrteo glavom, osvrtavši se oko sebe po sudnici koja je bila puna studenata i novinara.

Zavadlav je 24. oktobra ove godine ponovo, nepravosnažno, osuđen zbog trostrukog ubistva, na 40 godina zatvora, ali njegov motiv je, po rečima sudije splitskog Županijskog suda Višnje Strinić, i dalje ostao nerazjašnjen.

U obrazloženju presude sudija Strinić je navela kako tokom postupka nije dokazano da je Zavadlav ubio iz bezobzirne osvete, a isto tako nije bilo dokaza ni da su njegove žrtve prodavale drogu i iznuđivale njegovog brata Stanislava.

Za svakog od ubijenih je dobio nanovo po 15 godina zatvora, te mu je bila izrečena jedinstvena zatvorska kazna od 40 godina.

Zavadlav, koji se na suđenju pojavio obrijane glave, na kraju je pokušao nešto da kaže sudiji, ali ga je ona odbila rekavši da je gotovo i da ne može.

Zavadlav Jadrolinija cosplay pic.twitter.com/oqldB7QohT

— Šmudla (@zeleniskakavac) October 24, 2023

- Pregledom snimki videonadzora utvrđeno je kako je upravo Filip Zavadlav počinitelj trostrukog ubistva. Što se motiva tiče, on je i dalje nerazjašnjen jer je skriven u psihi počinitelja. Bio je svestan svojih postupaka i svoje je žrtve želeo lišiti života - kazala je, između ostalog, u obrazloženju presude sudija Strinić.

Dodala je da je ovo jedan od najtežih zločina ne samo u Splitu i Dalmaciji nego i u celoj Hrvatskoj.

- Optuženi je trebalo da se zbog problema javi institucijama, nudila mu se pomoć, ali on je postupio najgore moguće - naglasila je sudija.

U sudnici na izricanju presude nije primećen niko od članova porodica žrtava. 

Nakon završetka suđenja, Filipov brat Stanislav Zavadlav, ispred zgrade Županijskog suda je napravio scenu, pa ga je policija doslovno odnela.

Silno je želeo da razgovara s brojnim novinarskim ekipama, ali mu policija to nije dozvolila.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.