Filip Vukša: Deset godina aktivizma, 14.000 prijava

Izvor: N1 televizija, 31.Okt.2017, 11:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Filip Vukša: Deset godina aktivizma, 14.000 prijava

Pre tačno deset godina, dok je još uvek bio srednjoškolac Filip Vukša je podneo svoju prvu prijavu gradskim službama. U pitanju je bila prijava za nedostajući znak za biciklisičku stazu. Od tada do danas podneo je više od 14.000 prijava i inicijativa raznim gradskim službama, inspekcijama i javnim-komunalnim preduzećima.

Pre tri godine kada je uredio stajalište na okretnici autobusa u Ustaničkoj ulici, i postavio mape linija javnog prevoza, saobraćajna i komunalna inspekcija >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << napisale su mu kazne za vršenje radova bez dozvole. Kada se ovo desilo gradonačelnik Beograda Siniša Mali pozvao ga je na sastanak.

Na pitanje da li se nakon toga promenio odnos gradskih vlasti prema njemu, kaže:

“Posle sastanka se jesu desile promene ali kozmetičkog karaktera, kao i sve promene koje se dešavaju u Beogradu u poslednje vreme. Tada, iako je obećana saradnja ili čak kako su mediji preneli – 'Grad se neće mešati u Filipov posao' došlo je do toga da mi je direktno rečeno na kasnijem sastanku da prekinem da šaljem prijave inspekciji”, kaže on za N1.

Dodaje da je sve pre 10 godina počelo sa entuzijazmom.

“Učio sam kroz sistem kako sve ide i dosta sam grešio. Inspekcijske službe su u početku ignorisale dopise ali u nekom srednjem periodu delovanja bile su naterane abnormalnim brojem prijava da nešto započnu i rade po zakonu. Na kraju se završilo sada time da gradske službe izvrću zakon a najdrastičnije su komunalne inspekcija gradskih opština”, naglašava Vukša.

“Plašim se da smo zatvorili ceo krug od lošeg ka dobrom i da smo ušli opet u loše”, navodi ovaj aktivista.

Vukša kaže i da je neminovno da, kada pokušavate da probudite uspavanu birokratiju koja nije navikla na prijave uvek će vas optuživati da ste politički plaćenik ili strani plaćenik. “To će smatrati kao lični atak i ne mogu da kažem da se odnos institucija prema gradjanima promenio”.

Prema njegovim rečima, određen uspeh je postignut - 7.000 upravnih postupaka je vođeno pred inspekcijama. “Ostalih 7.000 prijava su slate javnim gradskim preduzećima. Posađeno je više od 3.000 stabala, očišćeno je više od 1.000 uličnih slivnika”.

Nastavak na N1 televizija...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

BEOGRADSKI DON KIHOT Za 10 godina podneo 14.000 prijava i tvrdi da NEMA VEZE SA POLITIKOM

Izvor: Blic, 31.Okt.2017

Znak za biciklističku stazu na Adi Ciganliji, koji sam prijavio pre tačno deset godina, nikada nije postavljen. Ali, nisam odustao. Bilo je još mnogo znakova, rupa, zapušenih slivnika, čitavo stanje u gradu činilo mi se haotičnim i rešio sam da nadležnima ne dam mira...Tako Filip Vukša za “Blic”...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.