Izvor: Nezavisne Novine, 21.Jul.2019, 20:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Fijasko Tužilaštva BiH

Tužilaštvo BiH je nesposobno, nefunkcionalno, korumpirano i nema te statistike, izvještaja ili istraživanja koji javnost mogu ubijediti u suprotno. Besmislene istrage, loše optužnice, politički montirani procesi, zataškavanje i neprocesuiranje očiglednog kriminala je ono što posljednjih nekoliko godina "krasi" (ne)rad, pa možda i najznačajnije institucije u jednoj zemlji.

Primjera je bezbroj. Slučajevi "Gibraltar", "Reket", "Elektrounion", "Kulenović" itd., samo su neki u >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << kojima je i više nego očigledno da se radilo o kriminalu i koji su se na kraju završili fijaskom. Šta čovjek da misli o tužiocima ili Tužilaštvu BiH kada nisu u stanju završiti slučaj u kojem je Dragan Vukajlović, član Kancelarije za razmatranje žalbi BiH, priznao da je uzeo 40.000 KM mita da donese odluku u korist "Elektrouniona"?! Kako vjerovati instituciji koja nije u stanju završiti slučaj u kojem je osumnjičeni, a kasnije optuženi Kulenović snimljen kako uzima 7.000 obilježenih KM i na kraju ga oslobode?! Ili, recimo, šta pomisliti kada Tužilaštvo BiH duže od dvije godine ćuti o pronalasku 82 kilograma heroina u jednoj zeničkoj firmi?!

Ovaj slučaj, kako stvari sada stoje, zaključali su u neku ladicu, nadajući se da će ga svi zaboraviti dok oni po pijaci love i "ganjaju" rezani duvan, piratske CD-ove i klošarima "pakuju" organizovani kriminal kako bi popravili svoju statistiku.

Ne postoji opravdanje i zdravorazumsko objašnjenje da se nakon rekordne zapljene heroina u nekoj zemlji javnosti ne pruže osnovne informacije. Duže od dvije godine ne zna se ni koja je firma uvezla, ko su osumnjičeni, jesu li ispitani, gdje se nalaze, jesu li raspisane potjernice. Apsolutno ništa! Muk!

Dok god tako stoje stvari, ostaje nam da slušamo Gordanu Tadić, glavnog tužioca Tužilaštva BiH, o ukupnoj normi od 132 odsto i nadamo se da, recimo, neće biti uhapšeni i procesuirani službenici Uprave za indirektno oporezivanje BiH koji su pronašli 82 kilograma heroina, jer, zaboga, ko se usuđuje nekome u ovoj zemlji da pokvari "šemu" tešku milionima KM.

Nastavak na Nezavisne Novine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.