Izvor: Vesti-online.com, 17.Jul.2018, 04:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Fijakeri, vranci i čilaši

Kao što to pesma kaže, "Fijaker stari ulicama luta...", samo što na drugoj Memorijalnoj fijakerijadi "Antonije Ante Dropčević" oni nisu lutali nego su se sakupili u parku, u centru Lešnice.

Stari i novi fijakeri, ulepšani, okićeni, a u njih upregnuti vranci, čilaši, sivci, dorati, alati, šarci, koji su njištali, poskakivali u mestu, ili nervozno kopitama kopali zemlju čekajući kad će se u punom sjaju pokazati u defileu kroz celo mesto.

Ponosni vlasnici >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << konja i fijakera po parku su rado vozikali uglavnom decu, ali su i stariji želeli da osete kako je to voziti se u fijakeru. Među onima koji su došli je i uzgajivač konja Darko Jeftić iz Lipolista čiji konji su, prema nezvaničnoj priči, bili među najvrednijima, u evrima.

- Ovo je takmičarska kočija, odnosno fijaker je "galamboš", original mađarski, a upregnuti su moji lipicaneri Zenta i Komezano Algro. Imam ukupno šest konja, a prošle godine sam u Crepaji pobedio u kategoriji najlepši par konja.

Ovde sam prvi put, došao sam da se družim i drago mi je što ima ovoliko fijakera i zainteresovanih građana - rekao je on, pa prihvatio novu grupu mladih da ih provoza parkom.

Posetioci su razgledali ulickane fijakere i konje, stariji se sećali dana kada su špartali po selima, a mlađi su bojažljivo pružali ruke da pomaze snažne životinje, taknu im grive, ili su razgovarali sa njihovim uzgajivačima.

Među razigranim konjima i svim fijakerima najveću pažnju privukao je Ivan Marić iz Petkovice koji je došao na fijakeru, ali bez konja. Od detinjstva voli konje i fijakere, a nije imao priliku da drži te lepe životinje pa je našao način da srcu ispuni želju.

- Nemam uslove da držim konje koje mnogo volim, ali mogu da imam fijaker. Godinu dana sam po sat-dva dnevno radio i ovaj fijaker iz 1945. doterao da bude kao lutka. Pomagao mi je sinovac koji je takođe mašinbravar, a ljudi iz Lešnice su mi uradili kožne i drvene delove.

Ovo je fijaker za 21. vek, ima 14 konjskih snaga i može da "juri" do 10 na sat. Završio sam ga pre mesec dana i planiram da posećujem fijakerijade, iako nemam upregnute vrance - reče, pa ode da objašnjava okupljenim znatiželjnicima kako je napravio ovaj nesvakidašnji fijaker.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.