Izvor: B92, 06.Avg.2004, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Figaro:Kako Milošević priprema odbranu

Beograd -- Francuski list "Figaro" objavio je razgovor, koji je vođen sa Slobodanom Miloševićem u pritvorskoj jedinici u Ševeningenu.

U tekstu "Kako Milošević sprema svoju odboranu", Milošević ponavlja da se protiv njega u Haškom tribunalu vodi politički proces, i ponovo negira svoju odgovornost za događaje tokom ratova u bivšoj SFRJ tokom devedesetih godina.

U ovom članku, Milošević tvrdi da je osvajanje muslimanske enklave Srebrenica 1995. bila "ogromna >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << strateška greška" Vojske Republike Srpske, ali i da za nju nije odgovoran tadašnji komandat VRS general Ratko Mladić. "Ne mogu da zamislim da je on mogao da naredi ubijanje ratnih zarobljenika, to je u suprotnosti sa čašću jednog srpskog vojnika. Mislim da on nije počinio ta ubistva", prenosi "Figaro" ocenu Slobodana Miloševića.

Autor teksta u "Figarou" Reno Žirar za B92 kaže da je objavio neformalni razgovor, koji je sa Miloševićem vodio kao potencijalni svedok u nastavku suđenja pred Haškim tribunalom. On kaže da tokom razgovora nije bilo klasičnog intervjua u formi pitanja i odgovora, kao i da razgovor nije bio sniman, jer to ne bi dozvolile pritvorske vlasti. On dodaje da mu nije bilo dopušteno da u javnost iznosi detalje o zatvoru, iz bezbednosnih razgloga, kao ni da optuženog pita o njegovom zdravlju. "Pričali smo o Kosovu, Bosni i Hrvatskoj. On je ponovio da se protiv njega vodi politički proces", kaže Reno Žirar za B92.

"Rekao je da je za telo, otkriveno u hladnjači u Dunavu, kod Kladova, 2001. godine, saznao tek kada je već bio u zatvoru u Beogradu. On tvrdi da je to bila manipulacija, kako kaže, marionetske Vlade u Beogradu. On ne prihvata odgovornost ni za jedan zločin ni u Hrvatskoj, ni u Bosni, ni na Kosovu, ali ni u samoj Srbiji", kaže Žirar.

Žirar dodaje da je Miloševića pitao i o optužbama za ubistvo Ivana Stambolića i Slavka Ćuruvije, i da je bivši jugoslovenski predsednik ponovio da on nema ništa sa time. "O Ćuruviji je rekao - zašto bih ja brinuo zbog tog niskog novinara bez talenta. Za Stambolića je pitao zbog čega bi on naručio ubistvo čoveka, sa kojim je radio tolike godine. Rekao mi je da mu je Stambolić pomogao u bankarskim poslovima, nakon što je napustio politiku. Rekao je i da Stmbolić nije imao nikakvih političkih ambicija 2000. godine, i da je naredio policiji da ga pronađe, čim se saznalo da je nestao", kaže Žirar.

Advokat Nikola Barović, koji je bio jedan od članova bivšeg Odbora za odbranu Ivana Stambolića, kaže za B92 da je Miloševiću uvek bilo važno da se u javnosti ogradi od ubistva svog nekadašnjeg prijatelja, ali i od zločina prema Ćuruviji i prema članovima SPO.

"Razlog je u bitnoj razlici u portretu njega kao čoveka. Ono, za šta se on goni u Hagu, može se vrlo široko shvatiti - i da se goni kao predsednik države, koji je vladao kako je vladao i za vreme čije vlasti su se dešavale stvari, za koje je podignuta optužnica, ali to još uvek ne znači da je on, kao osoba, kao individua, imao zločinačke umišljaje baš za sve to. U slučaju Stambolića i drugih zločina, portret optuženika u Hagu se pretvara u portret čoveka koji je lično naručivao zločine i koji jezločinac", kaže Barović.

Ko je pažljivije pratio tok suđenja u Hagu, mogao je da primeti još jednu stvar, kaže Nikola Barović. "Teški bolesnički dani za Miloševića su nastupali kada je nađeno mesto, na kome je bio zakopan Ivan Stambolić, kada je on iskopan na Fruškoj Gori i onog trenutka kada su javno objavljeni spisi iz istrage, i kojima šef tajne policije Radomir Marković, zapravo, optužuje Miloševića da je izdao nalog za uklanjanje Stambolića", rekao je Barović za B92.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.