Fidel Kastro slavi 86. rođendan!

Izvor: Glas javnosti, 13.Avg.2012, 12:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Fidel Kastro slavi 86. rođendan!

HAVANA - Fidel Kastro, koji je tokom pola veka bio na čelu Kube i širom sveta postao poznat po višedecenijskim sukobima sa SAD u periodu Hladnog rata, danas proslavlja 86. rođendan, daleko od očiju javnosti.

Zvanično nije planirano da se javno oda počast nekadašnjem "glavnom komandantu" te komunističke zemlje, koji je čvrsto upravljao tamošnjim javnim životom od januara 1959. godine pa sve dok se nije razboleo pre šest godina, kada je dužnost predao svom bratu Raulu Kastru >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << (81).

Omladinske organizacije, umesto Kastrovog rođendana, planiraju da obeleže rođendan Renea Gonzalesa, jednog od pet agenata kubanske tajne službe koji se nalaze u zatvoru u SAD i koji se u Kubi smatraju "herojima rata protiv terorizma", preneo je AFP.

Fidel Kastro, otac Kubanske revolucije, poslednji put se pojavio u javnosti u martu, kada se sastao sa papom Benediktom XVI prilikom posete vrhovnog poglavara Katoličke crkve ovoj karipskoj zemlji.

Kubanci, među kojima se mnogi otvoreno predstavljaju kao "fidelisti", iako osuđuju propuste komunističkog režima, veruju da njihov bivši lider živi povučenim životom na svom imanju u zapadnom delu Havane, pišući memoare i povremeno primajući strane diplomate.

Mnogi na Kubi misle da Fidel iz senke i dalje vrši uticaj na svog brata Raula, koji je pozvao na reforme i "promenu mentaliteta" kako bi unapredio svoj plan o ekonomskom rastu, navodi francuska agencija.

Takvo mišljenje podstiču komentari kao što je izjava predsednika kubanske Nacionalne skupštine, koji je u martu rekao da se vlast "rutinski" konsultuje sa Fidelom Kastrom kad je reč o pitanjima od "strateškog značaja".

tanjug

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.