Fico besan: Otišao S-300, otišli Patrioti, odoše i Italijani...

Izvor: B92, 04.Mar.2024, 11:44

Fico besan: Otišao S-300, otišli Patrioti, odoše i Italijani...

Premijer Slovačke Robert Fico najavio je da Italija planira da povuče svoj sistem protivvazdušne odbrane iz Slovačke.

Reč je o sistemu koji je prošle godine privremeno prebačen u Slovačku, kako bi zamenio američki sistem protivvazdušne odbrane patriot.

Fico je naveo da je dobio odgovarajuću poruku od italijanske vlade u vezi s povlačenjem sistema PVO, koji su pozajmljeni pre godinu dana, zato što Italija smatra da bi oni trebalo da budu na drugom mestu. >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<

Fico je u tom kontekstu postavio pitanje – ko će štititi nuklearne elektrane i druge strateške ciljeve u Slovačkoj.

"Prvo je prethodna vlada Ukrajini donirala funkcionalni masivni ruski raketni odbrambeni sistem S-300. Zatim smo neko vreme ovde imali američke patriot sisteme, ali oni su otišli, a sada će otići i Italijani", rekao je.

Aktuality.sk napominje da u Slovačkoj 145 italijanskih vojnika sa sistemom PVO SAMP/T mamba deluje u vojnoj bazi Malacki-Kučjina u sklopu prednje prisutnosti snaga Severnoatlantske alijanse.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.