Fič snizio izglede Hrvatske, očekuje pad BDP-a od 5,0%

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 02.Apr.2020, 18:16

Fič snizio izglede Hrvatske, očekuje pad BDP-a od 5,0%

Agencija za ocenu kreditnog rejtinga Fič snizila je izglede Hrvatske sa pozitivnih na stabilne, uz zadržavanje kreditnog rejtinga na “BBB-“.

U obrazloženju agencije se navodi da Fič očekuje pad hrvatske privrede od 5,0 odsto u ovoj godini, uz snažan pad turističkog sektora za 50 procenata zbog velikih restrikcija putovanja u Evropi (usled pandemije virusa Covid-19), prenosi portal Seebiz.

Oporavak privredne aktivnosti očekuju u 2021. godini.

Navedena >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << kretanja će, kako se navodi u analizi Rajfajzen banke Austrija, dovesti do pogoršanja salda na tekućem računu platnog bilansa i kretanja neto inostranog duga uz produbljivanje budžetskog deficita na 5,0 posto BDP-a.

“Oporavak ekonomije u 2021, uz stopu rasta od blizu 3,0 procenta, biće podržan rastom uslužnog sektora i povećanjem izvoza uz oporavak globalne potražnje. Navedeno se zasniva na pretpostavci snažnog oporavka turističkog sektora i održive makro-fiskalne stabilnosti”, ukazuju iz RBA.

Fič očekuje da će stopa nezaposlenosti u Hrvatskoj skočiti na 9,0 odsto ove godine, i da će nastaviti rast na 9,5 procenata u 2021, da bi naredne godine počela postepeno da se smanjuje.

Vezano za ulazak Hrvatske u Evropski kursni mehanizam (ERM II), u Fiču predviđaju odlaganje ulaska od barem godinu dana.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.