Fič smanjio rejting Slovenije

Izvor: RTS, 18.Maj.2013, 16:09   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Fič smanjio rejting Slovenije

Zbog pogoršanja makroekonomskih i budžetskih prilika u državi, bonitetska kuća Fič smanjila Sloveniji bonitetsku ocenu za dugoročni dug za jedan stepen sa A- na BBB+.

Bonitetska kuća Fič smanjila je Sloveniji bonitetsku ocenu za dugoročni dug u domaćoj i stranoj valuti za jedan stepen sa A- na BBB+ uz negativnu prognozu.

Prema Fiču razlog za sniženje ocene je pogoršanje makroekonomskih i budžetskih prilika u državi.

Bonitetska kuća navodi i >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << da će se javni manjak države sa prošlogodišnjih četiri odsto BDP-a ove godine povećati na pet odsto BDP-a kao i da će obim BDP-a ove godine smanjiti za dva odsto, a iduće godine za 0,3 odsto.

Sve to će biti posledica dokapitalizacije državnih banaka i garancija koje će država izdati za takozvanu slabu banku. To će prema Fiču podići javni dug na 72 odsto BDP u periodu od 2013. do 2014. godine.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.