Fetić o ubistvu Hamidovića: Epilog suđenja će pokazati da li će novinari u Srbiji biti zaštićeni ili ne

Izvor: SandzakPress.net, 17.Okt.2023, 12:18

Fetić o ubistvu Hamidovića: Epilog suđenja će pokazati da li će novinari u Srbiji biti zaštićeni ili ne

Porodica, prijatelji i kolege već duže od dvije godine čekaju na početak suđenja za slučaj ubistva novinara i humaniste Edina Hamidovića. Pripremno ročište do sada je više puta odlagano, a novo je zakazano za četvrtak, 19. oktobar. Direktor Sandžak media centra Salahudin Fetić apeluje na pravosudne organe da budu ažurni, podsjećajući da je nekoliko prethodno zakazanih ročišta odloženo zbog apsurdnih razloga. “Nalazimo se na nuli, na početku. Radi se o ubistvu novinara. Čovjek >> Pročitaj celu vest na sajtu SandzakPress.net << je ubijen zbog izricanja javne riječi. Zaista je skandalozno ovo što se dešava. Pomno pratimo pratimo ovaj slučaj i informacije do kojih smo došli jesu da, u početku zaista jeste bilo nekih proceduralnih razloga koji su nužno odlagali to pripremno ročište, međutim zadnja 2-3 pripremna ročišta radi se o klasično namještenom, providnom i bespotrebnom odlaganju, a da sud ne koristi sva zakonom dozvoljena i propisana sredstva da okrivljene privede sudu. Na posljednjem ročištu, imali smo prilike i da putem medija pratimo zapisnike, dakle tužilac je izričito tražio da se odredi pritvor jednom od okrivljenih zbog toga što nije došao na suđenje, ali je to sudija odbio. Imamo slučaj da jedno ročište nije održano zato što je advokat bio bolestan od korone. Zbog sveukupne situacije mislim da se jako neozbiljno pristupa ovom suđenju i ovom problemu”, kazao je Fetić. Epilogom ovog suđenja, ističe Fetić, šalje se posebna poruka – da li su novinari zaštićeni ili će i u budućnosti biti prepušteni sami sebi. “Sve ovo jako je važno i zbog porodice i zbog svih nas novinara, kolega koji željno iščekujemo da ovaj sudski proces dobije pravdu, odnosno svoj epilog, ali se i time šalje jako važna i značajna poruka – da li će sud u ovoj državi, da li će država i organi koji rukovode državom da zaštite novinare u ovoj državi ili ne? Da li će da dozvole da se, ne daj Bože, slični scenariji ponavljaju. Mnogo je zainteresiranih strana, ne samo porodica, već i svi novinari i cjelokupno svi koji se bave demokratskim razvojem jednog civilnog društva. Dakle, ovakvo postupanje je nedopustivo. Čekaćemo šta će se desiti u četvrtak, pa da vidimo da li će se neko opet “razboljeti od korone”, pa da vidimo kako će sudija postupiti u tom kontekstu. Da li će, idalje, da odbija zahtjeve tužioca da izrekne kazne koje mu zakon na kraju krajeva i nalaže ili će da radi za interes nekog drugog?”, dodaje Fetić. Više javno tužilaštvo u Novom Pazaru podiglo je prošlog septembra optužnicu kojom se Emrah Latović tereti da je počinio krivično djelo teško ubistvo. Optužnicom su obuhvaćeni i Mujović Denis i Đurović Ranko iz Sjenice koji se terete za pomoć učiniocu nakon izvršenog krivičnog djela. SANA The post Fetić o ubistvu Hamidovića: Epilog suđenja će pokazati da li će novinari u Srbiji biti zaštićeni ili ne appeared first on Sandžak PRESS.

Nastavak na SandzakPress.net...






Povezane vesti

U četvrtak suđenje za ubistvo Hamidovića

Izvor: SandzakPress.net, 17.Okt.2023

Nakon niza odlaganja, suđenje Emrahu Latoviću iz Sjenice, okrivljenom da je u avgustu 2021. godine u centru te opštine ubio Edina Hamidovića trebalo bi da počne u četvrtak 19. oktobar pred Višim sudom u Novom Pazaru. Pripremno ročište do sada je odlagano četiri puta, pa suđenje još uvijek...

Nastavak na SandzakPress.net...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SandzakPress.net. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SandzakPress.net. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.