Festival trube u Kučevu

Izvor: RTS, 31.Jul.2019, 16:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Festival trube u Kučevu

Miroslav Matušić proslavio je svojom trubom vlašku muziku. Od njega su mnogi učili, a njegove melodije, poput kola "Brodičanka", i dalje rado izvode mnogi trubački orkestri. Njemu je posvećen i Festival trube koji se u Kučevu održava po 14. put.
Trube su odzvanjale Kučevom po četrnaesti put u čast velikana ovog instrumenta Miroslava Mileta Matušića. Legendarnom trubaču Istočne Srbije, od koga >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << su mnogi sadašnji majstori učili, I na koga se I dalje ugledaju, rodno Kučevu odužilo se festivalom koji nosi njegovo ime.

"Mislim da je trebalo mnogo ranije da se taj festival trube održi u našem gradu i našoj opštini, međutim, evo, nikad nije kasno, već četrnaesti put mi to radimo i iz godine u godinu nam je festival sve bolji i bolji", kaže Vladimir Stojanović predsednik opštine Kučevo.
Osam trubačkih orkestara u takmičarskom delu imalo je obavezu da odsvira jednu melodiju Mileta Matušića. Iako je reč o vrsnim instrumentalistima, to ipak nije lako.
"Vlaška muzika, Miletova truba se razlikovala od davnina, jer je on bio majstor vrhunski, koga je teško bilo skinuti ili kopirati njegovu muziku", navodi Bojan Krstić, iz Vladičinog Hana.
"On kad je bio u Beču meni je pokazao samo trilere. I rekao ovako, kaže: Da si došao od malena kod mene ja bih napravio od tebe drugog Mileta Matušića. Jer imaš sve u glavi, ali nisi znao da dođeš. Tada nije bilo ovako da se ide kod jednog, drugog.", seća se Ljubodrag Radulović iz Negotina.
Mile Matušić na žalost iza sebe nema veliku diskografsku zaostavštinu. Samo jedan album i nekoliko singl ploča. Ali, zvuk njegove trube se pamti.
"Pa i dan danas u našim krajevima, što Požega, što Užice, sviraju se melodije od Miroslava Matušića. I to su baš lepe ovako melodije i kompozicije i vrlo drago nam je da odsviramo tako njegovu pesmu", kaže Marko Trnavac iz Požege.
Festival "Truba Mileta Matušića" nazivaju i Gučom istočne Srbije. Ali, sam Matušić nikada se u Guči nije takmičio. Nastupao je samo kao gost. Svirao je sa čuvenim orkestrom Mije Krnjevca, a zatim sa orkestrom koji su činila njegova deca. Umro je 1991. u 66. godini.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.