Festival šljive u Blacu

Izvor: RTS, 22.Avg.2019, 16:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Festival šljive u Blacu

Blački šljivici, u kojima se proizvodi najviše šljiva u Srbiji, ove godine nisu tako dobro rodili, a dodatnu štetu pričinilo je nevreme koje je taj kraj zahvatilo pre tri nedelje. Iako šljiva ima znatno manje, proizvođače je iznenadio pad otkupne cene, zbog čega strahuju da će ove godine biti na gubitku.
Poznati blački voćar Jugoslav Azdejković imao je ove godine veliku sreću što je nevreme >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << uglavnom zaobišlo njegove voćnjake. Kaže da će o ceni šljive razmišljati tek kada je prodaje kao suvu ili zamrznutu, ali i da većina proizvođača nema te mogućnosti.

"Em šljive nema, em je cena izuzetno loša, berba je jako skupa, nema ni radne snage, tako da većina seljaka nije zadovoljna", kaže Jugoslav Azdejković, proizvođač šljiva iz Đurevca.
Pad otkupne cene šljiva dodatno je otežao položaj proizvođača, ocene su poljoprivrednih stručnjaka, koji strahuju za budućnost ove tradicionalne proizvodnje.
"Trenutna neka cena 15 dinara što je jako malo, baš jako malo, jer kad sagledamo da je cena berbe pet dinara i više, onda je tu veliki problem šta da ostane poljoprivrednom proizvođaču", kaže Bojan Nikolić, poljoprivredni stručnjak.
Iako je poljoprivrednicima svež novac, posle još jedne teške godine, preko potreban, mnogi će se zbog ovakve otkupne cene odlučiti da peku rakiju. Ono što bi se po prvi put moglo desiti jeste da dobar deo ovogodišnjeg roda šljiva ostane i neobran.
U ovakvoj situaciji mnogi se okreću preradi, najčešće sušenju, ali u poslednje vreme i sve češće, proizvodnji slatka, džemova, sokova. Doktorka Marija Pantelić, beli mantil ne nosi u zubarskoj ordinaciji, već u svojoj radionici za preradu voća.
"Sada posle 3 godine mogu da kažem nismo se pokajali, grabimo hrabro napred, ima puno poteškoća, ali ima i lepih stvari. Sve u svemu zadovoljni smo i ne idemo nazad", navodi dr Marija Pantelić, proizvođač prerađevina od voća i povrća iz Blaca.
O budućnosti šljivarske proizvodnje, ali i brojnih dodatnih, koje se oslanjaju na nju, između ostalog, biće više reči narednih dana, tokom trodnevne manifestacije "Dani šljive" u Blacu, gde će biti promovisani i ostali poljoprivredni i prehrambeni proizvodi ovog kraja.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.