Festival posvađao Rumune

Izvor: Blic, 05.Jun.2009, 12:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Festival posvađao Rumune

Vršac - Predstavnici Festivala rumunske muzike i folklora u Vojvodini juče su saopštili su da se ime i značaj ove najstarije i najznačajnije manifestacije Rumuna zloupotrebljava. Predsednik Upravnog odbora festivala i republički poslanik Jon Magda naglasio je da postoji takozvana paralelna uprava koja se, iz ko zna kojih pobuda, lažno predstavlja. Druga strana, međutim, tvrdi sasvim suprotno.

- Na izbornoj skupštini 28. januara u Uzdinu, gde je i sedište festivala, došlo >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << je do neslaganja. Nezadovoljna odlukama skupštine, manja grupa delegata napustila je sednicu, izdvojila se i nezakonito prisvojila dokumentaciju festivala koju je nastavila da upotrebljava, što je dovelo do upravnog spora pred Ministarstvom za državnu upravu i lokalnu samoupravu, gde je festival registrovan. Posle višenedeljne temeljne analize, Ministarstvo je potvrdilo odluku većine delegata skupštine i donelo rešenje kojim se potvrđuje izbor organa festivala - kaže Magda koji je, prema predočenim dokumentima, izabran za jedinog legalnog zastupnika najznačajnije priredbe zajednice Rumuna u Srbiji.

Delovalo je kao da je spor konačno rešen. Čak je bez problema prošla i primopredaja između Magde i bivšeg predsednika festivala Oktavijana Krecua.

- Ali, grupa koja se izdvojila na izbornoj skupštini, uporna je u nastojanju da organizuje nekakav festival folklora u Ečki, manipulišući javnim mnjenjem i predstavljajući sebe kao nastavljače festivala. Stoga, skrećemo pažnju da se Festival rumunske muzike i folklora u Vojvodini ove godine organizuje u Seleušu, da je to jedini legalni nastavljač 48-godišnje tradicije i da niko drugi nema pravo da prisvaja pomenuti naziv i manipuliše njime. Ne branimo pravo nikome da organizuje bilo kakav festival, ali mora biti jasno da to neće biti legalni nastavljač naše najstarije manifestacije - naglasio je Magda. Todor Petrović, predsednik festivala koji će biti organizovan u Ečki, rekao je da ima dokumente koji dokazuju sasvim suprotno.

- Nisam političar, kulturni sam radnik. Oni govore neistinu od samog početka, bilo je tu i lažnog predstavljanja. Festival prave ljudi, amateri, a gde bude ljudi, biće i nastavljena tradicija. To će se pokazati s godinama - rekao je Petrović. Marčel Dragan, sekretar Nacionalnog saveta rumunske manjine u Srbiji, rekao je da će krajnju reč o svemu dati Ustavni sud kao i da su optužbe vezane za novac - smešne.

- Apsolutno nije tačno to što tvrdi Boleancu. Nacionalni savet je u okviru svojih mogućnosti uvek pomagao onima koji su tražili finansijsku pomoć - rekao je Dragan.

Pomoć države od milion dinara

Potpredsednik Upravnog odbora festivala i predsednik Doma kulture u Banatskom Novom Selu Sorin Boleancu naglasio je da bi određene stvari vezane za finansiranje trebalo transparentnije razjasniti i objasniti.

- Naknadno, napravljena je nekakva asocijacija kako bi se u organizaciji te „paralelne uprave” održao festival u Ečki, a svi učesnici su od Nacionalnog saveta rumunske manjine u Srbiji nagrađeni sa 70.000 dinara. To su pare poreskih obveznika, i to bi trebalo da bude javno objašnjeno, jer nije bio raspisan nikakav konkurs za dodelu tih sredstava. Ukoliko ne objasne, smatraću to podmićivanjem - rekao je Boleancu.

Festival rumunske muzike i folklora u Vojvodini finansira se iz tri državna fonda, a prošle godine ta suma se kretala oko milion dinara.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.