Festival nauke u školi Vladimir Nazor

Izvor: Blic, 26.Feb.2013, 16:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Festival nauke u školi "Vladimir Nazor"

Prvaci OŠ „Vladimir Nazor“ i predškolci iz Železnika imala su „bliski susret“ sa naučnim fenomenima, a odabrane oglede iz hemije, fizike, biologije i geografije za njih su izvodili učenici starijih razreda.

Kroz svaku od četiri učionice u prizemlju škole, posebno pripremljene da proteklog petka predstave po jednu nauku, prošlo je ukupno 12 grupa mališana. Predškolska deca iz vrtića "Veseljko" i "Plavi čuperak" sa svojim vaspitačima imala su organizovanu posetu >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << ovom đačkom festivalu nauke, a pridružili su im se i vršnjaci koji predškolsku nastavu imaju u OŠ „Vladimir Nazor“.

- Sve pohvale zaslužuju učenici sedmog i osmog razreda - voditelji programa, koji su naporno radili celog dana. Oni su izvodili planirane oglede, animirali mališane, davali objašnjenja i odgovore, čistili radne površine i svakih pola sata primali novu grupu malih radoznalaca – kaže Anita Pirnat, direktorka škole.

Mališani su bili oduševljeni na „neobičnom“ času hemije na kome su saznali kako izgleda slonovska pasta za zube, zašto razne tečnosti menjaju ili gube boju, kako svetli gumeni meda, ali su njihovu pažnju tek okupirali ogledi iz fizike...

- Balon koji, uprkos sili teže, ne pada na pod, papirni leptiri koji se sami kreću, jaje koje ne tone u vodi, telefon od plastičnih čaša i kanapa, slon sa puno nogu - četiri ili pet, a možda i devet? U kabinetu biologije mikroskop je dozvoljavao da se zaviri u mikrosvet, a flora i fauna su se predstavile putem panoa, modela i preparata. Na geografiji su mališani videli model Sunčevog sistema i uzorke vulkanskih stena i imali priliku da sami naprave vulkan koji izbacuje lavu – navodi direktorka škole.

Škola je treći put organizovala festival nauke i ovo izdanje, do sada, bio je najobimniji poduhvat sa najvećim brojem gostiju.

Fotografije koje su nastale u petak, biće izložene u vrtićima i školi.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.