Festival nauke u Nišu

Izvor: RTS, 29.Mar.2013, 16:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Festival nauke u Nišu

Na niškom Elektronskom fakultetu održan je tradicionalni festival "Nauk nije bauk". Na skupu, koji promoviše ideje mladih talenata, učestvovali su mladi iz Srbije, Makedonije i Crne Gore.

Više od 200 učesnika Balkanskih zemalja učestvovalo je na Festivalu nauke u Nišu. Muzička fontana, koju su napravili studenti niškog PMF-a samo je jedna inovacija na festivalu "Nauk nije bauk".

"Puštamo signal preko računara, dovodimo ga na našu elektroniku koju smo pravili >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << i ona komanduje sijalicama, pumpama za vodu, ventilima i plamenom. Sve to je u ritmu", kaže Saša Rančev, student PMF-a u Nišu.

Hol Elektronskog fakulteta bio je premali za izlagače i posetioce. Bili su tu studenti i srednjoškolci iz Srbije i okruženja. Studenti Fizičkog fakulteta iz Beograda objašnjavali su zainteresovanima, kako se pomoću zvučnih signala prave figure od soli.

"Te linije koje nastaju su sve čestice soli koje beže od izvora vibriranja da nađu minimum energije i skupljaju se u tim čvorištima i tako vidimo figure", kaže Jelena Kršić, student.

Festival postoji od 2009. godine i organizuje ga Gimnazija "Svetozar Marković" iz Niša.

Direktorka Gimnazije Olga Dragojlović kaže da je poruka da se deca bave naukom i onim što ih interesuje i što volite.

"Pronađite u sebi kvalitete i tako se sklonite sa ulice", dodaje ona.

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Žarko Obradović rekao je na otvaranju da su ovakvi festivali dobri za razvoj Srbije, jer će se više mladih opredeliti da studira prirodne nauke.

"U 21. veku samo one zemlje koje budu imale kvalitetno obrazovanje i nauku koja može da donese neku inovaciju i da time otvorimo nova radna mesta i omogući bolji kvalitet života, imaće budućnost. Svi ostali će biti samo potrošači onoga što drugi budu smišljali", rekao je ministar Obradović.

Ulaz na festival je besplatan, a vrata Elektronskog fakulteta biće otvarena i sutra do 20 sati.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.