Izvor: Politika, 17.Okt.2014, 09:54   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Festival igre iza kulisa

Festival igre koji je održan u aprilu privukao je veliki broj posetilaca. Svi oni uživali su u nastupima brojnih plesnih ansambala ne razmišljajući o tome šta se dešava iza kulisa. Jelena Ćalasan svojim objektivom zabeležila je priču o procesu stvaranja ovih plesnih predstava. Njene fotografije predstavljene su u galeriji „Štab”, u Crnogorskoj ulici.

Prateći Festival igre, ponekad i po 15 sati dnevno, autorka je stekla poverenje igrača koji su je pustili u svoj „privatni >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << prostor” iza scene i podelili sa njom momente kroz koje su prolazili pre izlaska pred publiku.

– Uvek viđamo ono što je gotov proizvod. Niko ne vidi na koji način nastaje predstava i koliko truda se ulaže u nju. Želela sam da pokažem koliko je bolan i mukotrpan proces kroz koji igrači prolaze godinama da bismo mi na kraju uživali u nastupu koji traje oko sat vremena – objasnila je Jelena Ćalasan.

Kako se doteruje scena pre nego što se upale svetla i plesači izađu pred publiku, kako se igrači zagrevaju, kako uvežbavaju koreografije... sve to su saznali posetioci ove postavke. Autorkin objektiv zabeležio je i pripremu za nastup jedne od umetnica. Slike pokazuju kako ona obuva grejače, stavlja ukosnice i izvodi plesnu koreografiju.

Na otvaranju postavke dodeljena je i nagrada „Vip iskorak” novinaru koji je na poseban način doprineo popularizaciji umetničke igre u Srbiji. Priznanje je dobila Sonja Šulović iz dnevnog lista „Blic”.

A. V.

objavljeno: 17.10.2014.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.