Festival folklora u Bosilegradu

Izvor: RTS, 01.Avg.2019, 16:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Festival folklora u Bosilegradu

U Bosilegradu je u toku jedanaesti međunarodni festival folklora, na kojem učestvuje 30 folklornih društava iz Srbije, Makedonije, Bugarske i Crne Gore. Festival "Bosilegradsko krajište i igra i peva" završava se u petak uveče.
Kolo ulicama grada pred večernji nastup na sceni. Kolo raznovrsno i po nošnjama i po godištima. Svi prate kolovođu, Borisa Radovanova iz Boslegrada.

"Ja sam predvodio >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << kolo, igrali smo mnogo kola i mnogo je bilo zabavno", kaže Boris Radovanov iz Bosilegrada.
"Spletovi su bili prilagođeni svim igračima da bi mogli da se uklope, da bi mogli zajedno da igraju", navodi Ljuben Gligorov, organizator Festivala.
Pojedini igrači dolaze u Bosilegrad godinama, tokom trajanja festivala, neki su, poput zaječarskog društva, ili udruženja vranjskih penzionera, bivših radnika "Jumka", prvi put na festivalu.
"Mi smo prva folklorna sekcija Roma koja učestvuje na ovom festivalu. Do sada smo prezadovoljni", kaže David Georgijev iz Zaječara.
"Svekrvino kolo, vranjski čoček, onda igraju selku, isključivo vranjske igre, vranjski melos, naše stare", kaže Srba Nikolić iz Vranja.
Oživi Bosilegrad tokom međunarodnog folklornog festivala, dolaze mladi, i oni nešto stariji, druže se, sarađuju, dele iskustva, spajaju različitosti.
"Oni se uhvate jedno za drugo, izgube se vere, izgube se nacije, izgubi se svaka razlika, samo njihova lepotinja i želja da se dokažu u kolu", kaže Vladimir Zaharijev, predsednik Opštine Bosilegrad.
Pozitivna atmosfera širi se gradom tokom festivala Bosilegradsko krajište peva i igra, koji, tradicionalno, spaja dva meseca, jul i avgust.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.