Festival Galičnik u Makedoniji održava svoju tradiciju

Izvor: Southeast European Times, 17.Jul.2008, 23:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Festival Galičnik u Makedoniji održava svoju tradiciju

Ove godine obeležava se 45. održavanje festivala Galička svadba u selu jugozapadno od Skoplja. Festivalom se proslavlja vreme kada su se radnici migranti vraćali kući da se venčaju po tradicionalnoj makedonskoj ceremoniji.

17/07/2008

Marina Stojanovska za Southeast European Times iz Skoplja --17/07/08

Godišnji makedonski festival u selu Galičnik, u blizini grada Debra, održava se na Dan Svetog Petra, kada se odabrani par venčava na tradicionalan >> Pročitaj celu vest na sajtu Southeast European Times << način. Manifestacija 12. jula deo je makedonskog folklora i sećanja na vremena kada se u Galičniku istovremeno održavalo do 30 venčanja. Masovni povratak radnika migranata u region Galičnika rezultirao je masovnim venčanjima. Migranti bi se vraćali u svoje selo pre Dana Svetog Petra (Petrovdana) i odlazili nazad na posao na Mitrovdan (8. novembra).

Ove godine, tradicionalnu Galičku svadbu imali su mladi par Igor Bundaleski i Dafina Grozdanoska. Proslava je počela u subotu ujutru, kada je budući mladoženja ukrašavao mesto svadbe cvećem i pucao iz sačmare.

U skladu sa tradicijom, buduća svekrva dočekuje rođake sa hlebom i krčagom vode i igra takozvano "svekrvino oro". Mladoženja se tradicionalno brija, što simboliše kraj njegovog života kao samca.

Glavni deo svadbe održava se u nedelju, kada svatovi posećuju mladu dolazeći na konjima. Kum sa sobom dovodi malog dečaka. Dečak sedi sa mladinim svatovima, što simboliše njenu sposobnost da rodi sina.

U njenoj kući kum pokazuje ukrašeni barjak, a mlada služi svatove vinom i rakijom, lokalnom vrstom brendija. Svatovi tada odlaze do seoskog bunara, gde mlada, poslednji put kao neudata žena, puni krčage vodom. Na glavnom seoskom trgu muškarci igraju Teškoto, tradicionalni makedonski ples koji simboliše teškoće makedonskih radnika migranata kroz vekove.

Manifestacija se završava ceremonijom venčanja u nedelju popodne u crkvi Svetog Petra i Pavla. Radi veće autentičnosti, mlada, mladoženja i svatovi nose galičke seljačke nošnje, sa rubovima od svile i zlata, jedan od živopisnijih primera makedonske narodne nošnje. Samo mladin kostim težak je oko 40 kilograma.

Ove, kao i svake godine, puno ljudi prisustvovalo je proslavi Galičke svadbe. Turisti su svojim fotoaparatima i video kamerama zabeležili ovu veliku lokalnu atrakciju.

Nastavak na Southeast European Times...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Southeast European Times. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Southeast European Times. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.