Ferhagen: Verujem u evropsku budućnost Srbije

Izvor: RTS, 16.Dec.2009, 14:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ferhagen: Verujem u evropsku budućnost Srbije

Bilateralni odnosi Srbije i Holandije su sve bolji, izjavio je predsednik Boris Tadić, posle razgovora sa šefom holandske diplomatije Maksimom Ferhagenom. Srbija će podneti kandidaturu za članstvo u EU u najpogodnijem trenutku, rekao Tadić.

Predsednik Srbije Boris Tadić ocenio je posle susreta sa holandskim ministrom spoljnih poslova da su bilateralni odnosi Srbije i Holandije poboljšani i da postoji dosta prostora da se oni ojačaju, posebno u ekonomskoj sferi.
>> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<
Zamenik premijera i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić ocenio je da poseta Maksima Ferhagena predstavlja veliku prekretnicu u političkim odnosima dve države.

Podsetivši da je poseta holandskog zvaničnika Srbiji, do koje je trebalo da dođe u julu, bila otkazana, Dačić je istakao da boravak Ferhagena u Beogradu pokazuje da je u međuvremenu naša zemlja napravila nekoliko koraka napred u evropskim integracijama.

"Mislim da Srbija u narednim danima treba veoma pažljivo da obavi konsultacije sa evropskimn partnerima o svojim daljim koracima (u evropskim integracijama)", rekao je Dačić.

Ivica Dačić je istakao da Srbija "ne traži političke poklone" i da je "uradila mnogo u pravcu evropskih integracija, i to pre svega zbog sebe i svojih građana".

Upitan o haškim optuženicima Ratku Mladiću i Goranu Hadžiću, on je ponovio da Srbija želi da "stavi tačku na priču s Haškim tribunalom", dodavši da je u tim policijskim i bezbednosnim pitanjima "veoma relativna kategorija kada će se to desiti".

Govoreći o saradnji sa Haškim tribunalom, predsednik Tadić je naglasio da će Srbija nastaviti da čini sve da pronađe, uhapsi i u Hag prebaci preostalu dvojicu optuženika, prenela je pres služba predsednika Srbije.

Tadić i Ferhagen razgovarali su o evropskim integracijama Srbije, s posebnim osvrtom na to da sve zemlje Zapadnog Balkana treba da uđu u Evropsku uniju.

Predsednik Srbije je istakao da će Srbija podneti kandidaturu za članstvo u Evropskoj uniji u najpogodnijem trenutku.

Sastanku predsednika Tadića sa ministrom Ferhagenom prisustvovali su potpredsednik Vlade Republike Srbije Božidar Đelić i ministar spoljnih poslova Vuk Jeremić.

Jeremić i Ferhagen, konačno

Prethodno je Ferhagen, posle razgovora sa šefom srpske diplomatije Vukom Jeremićem, izjavio da i Holandija i on lično duboko veruju u evropsku budućnost Srbije, ali da je i dalje od suštinskog značaja da Srbija nastavi saradnju sa Tribunalom sve dok ne budu izručena poslednja dvojica optuženih.

"Čestitao sam ministru Jeremiću na naporima koje Srbija ulaže u saradnji s Tribunalom", rekao je Ferhagen posle sastanka sa Jeremićem.

Ministar spoljnih je istakao je da će Srbija i dalje ostati posvećena saradnji sa Haškim sudom i sve do njenog okončanja.

"Ferhagenu sam preneo uverenje da sledeći izveštaj Bramerca može biti samo bolji nego ovaj poslednji", rekao je Jeremić.

Prilikom dolaska Ferhagena, dvojica ministara srdačno su se pozdravila rečima "Konačno", jer je poseta holandskog ministra više puta u proteklih nekoliko meseci najavljivana, pa odlagana.

Vuk Jeremić je posle razgovora izrazio zadovoljstvo zbog podrške Holandije proširenju EU na Zapadni Balkan.

"Nadam se da će u godinama pred nama, taj trend biti zadržan", podvukao je Jeremić.

Srpski ministar je rekao da su odnosi između Srbije i Holandije dobri i da postoji dosta prostora za njihovo poboljšanje.

Jeremić je naglasio da će u tom smislu u narednoj godini posebna pažnja biti povećena ekonomiji.

Holandski ministar je u Beogradu sa potpredsednikom Vlade Božidarom Đelićem potpisao i Memorandum o razumevanju između vlada dveju zemalja, čiji je cilj pružanje podrške Srbiji u ispunjavanju zahteva za potrebe budućeg članstva u Evropskoj uniji.

Ferhagen se sastao i sa ministarkom omladine i sporta Snežanom Samardžić-Marković, sa kojom je potpisao zajedničku izjavu o unapređenju politike prema mladima.

Ministarka Samardžić-Marković je izrazila zadovoljstvo zbog toga što je Holandija prepoznala značaj ulaganja u mlade, i putem svoje ambasade odlučila da određena sredstva opredeli za "razvoj takve politike na lokalu".

U saopštenju se navodi i da je ministarka istakla kako su mladi u Srbiji veoma zainteresovani za sticanje obrazovanja u Holandiji i da je s tim u vezi Fond za mlade talente ove godine dodelio 10 stipendija za studiranje u toj zemlji.

Ministar Ferhagen je naglasio da sporazum vodi izgradnji mostova između dve zemlje kao i da stvara put za nove mogućnosti za zajedničke projekte i aktivnosti mladih.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.