Ferand i Šojble: Otvorite granice u Evropi

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 26.Maj.2020, 11:08

Ferand i Šojble: Otvorite granice u Evropi

Predsednik francuskog parlamenta i njegov nemački kolega pozvali su evropske zemlje da što je pre moguće otvore granice.

"Francuska i Nemačka moraju da rade na trenutnoj obnovi slobodnog kretanja u okviru šengenskog prostora čim se ispune uslovi", ističu u zajedničkom saopštenju Rišard Ferand i Volfgang Šojble.

Zatvaranje francusko-nemačke granice već ima ozbiljne posledice, koje prevazilaze granična područja, a posebno je važno za percepciju nemačko-francuskih >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << odnosa, navode Ferand, član centrističke stranke LREM francuskog predsednika Emanuela Makrona, i Šojble, jedan od stubova hrišćansko-demokratske unije CDU, kancelarke Angele Merkel, zauzimajući se za "što bržu akciju", prenosi HRT.

Tekst zajedničke izjave objavljen je dva dana uoči sastanka Francusko-nemačke parlamentarne skupštine, novog foruma ova dva parlamenta uspostavljenog u cilju jačanja odnosa ovih zemalja, koji će biti posvećen lekcijama koje Evropa može da izvuče iz pandemije korona virusa.

Ponovno otvaranje granica unutar Evrope planirano je za sredinu juna, ali se do sada evropske zemlje nisu uskladile po tom pitanju, uprkos pozivima Evropske komisije na više međusobnih konsultacija.

Predsednici dva nacionalna parlamenta takođe su u zajedničkoj izjavi pozdravili i dali podršku najnovijem predlogu francuskog predsednika Makrona i nemačke kancelarke Merkel kojim je predložen plan oporavka u Evropi vredan 500 milijardi evra, za oporavak od pandemije, finansiran iz duga ugovorenog unutar Evropske unije.

"Francuska i Nemačka preuzimaju zajedničku odgovornost za Evropsku uniju ovim predlogom koji ima za cilj da Evropa izađe ojačana nakon krize izazvane korona virusom," navode predsednici francuskog i nemačkog parlamenta.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.