Feniks na Elbi

Izvor: Danas, 11.Avg.2015, 12:43   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Feniks na Elbi

Najpotresniji, istovremeno i najslikovitiji opis stradanja Drezdena od savezničkih bombi pred sam kraj Drugog svetskog rata dao je američki pisac Kurt Vonegat u romanu "Klanica pet". On je, kao zarobljenik, preživeo vatrenu stihiju koja je ubila oko 40.000 ljudi i potpuno uništila jedan od najlepših nemačkih gradova.

 Od 13. do 15. februara 1945. britanski i američki bombarderi su na grad izbacili na hiljade tona bombi i tako razorili "Firencu na Elbi", kako je stara prestonica >> Pročitaj celu vest na sajtu Danas << Saksonije nazivana zbog velelepnih građevina, mostova i parkova.

Za razliku od Firence, čija remek-dela nastaju na vrhuncu renesanse, Drezden je, po mišljenju mnogih, bio najlepši i najraskošniji barokni grad od svih tadašnjih nemačkih pokrajina, zahvaljujući svom apsolutističkom i bogatom vladaru, Avgustu II, poznatijem kao "Jaki". Bio je to jedan od najživopisnijih likova s kraja 17. i početka 18. veka, koji je silne novce dao za svoje kolekcije slika, nakita, porcelana i dragulja i za gradnju velelepnih palata i crkava. Nije mu bila dovoljna titula izbornog kneza, pa je 1697. krunisan za kralja Poljske i Litvanije, pošto se prethodno odrekao protestantizma i prihvatio rimokatoličku veru. Najveći uzor što se tiče dvorskog života mu je bio Luj XIV, pa je tako i Avgust na svojim raskalašnim balovima nastupao sa zlatnom maskom. "Jaki", koji je golim rukama ispravio jednu potkovicu, imao je, osim jedne supruge i mnogobrojne metrese, koje su mu rodile više desetina dece, od kojih je priznao samo devetoro. Umro je u 62. godini u Varšavi, telo mu je sahranjeno u Krakovu, a srce pohranjeno u katoličkoj crkvi u Drezdenu.

Zahvaljujući njegovoj ljubavi prema umetnosti, Drezden se danas može pohvaliti jednom od vodećih svetskih kolekcija najvećih slikara, vajara i zlatara. Jer, dok su umetnine za vreme rata sklonjene na sigurno, zgrade muzeja, dvorci i palate su sravnjene sa zemljom i tek su konačno restaurisane posle ujedinjenja dve Nemačke.

U Galeriji slika starih majstora posetioci mogu da se dive Rafaelovoj "Sikstinskoj madoni", Đorđoneovoj "Uspavanoj Veneri", Vermerovoj "Devojci s pismom na otvorenom prozoru", kao i delima Kranaha, Direra, Holbajna, Rubensa, Rembranta, Tiepola, Murilja, Kanaleta i ostalih velikana renesanse i baroka.

Najveća i najsveobuhvatnija zbirka porcelana na svetu smeštena je u kompletno rekonstruisanoj utvrdi Cvinger. U kolekciji se nalazi 20 hiljada jedinstvenih primeraka sačinjenih od "belog zlata", poreklom iz Kine i Japana, ali i iz prve i najslavnije evropske manufakture porcelana, one iz obližnjeg Majsena. Najlepše primerke iz Kine, Avgust je dobio trampom od vojničkog cara Kvangćija, u zamenu za 600 konjanika s kompletnom opremom!

Vrhunac svake posete ovom gradu je obilazak barokne riznice Zeleni svod s jedinstvenom izložbom remek-dela zlatarskog zanata u obliku nakita, ordenja, posuda, figura i ukrasa od zlata, ćilibara, slonovače, srebra i dragog kamenja. Od dijamanata, rubina, safira i ostalih neprocenjivih "kamenčića" posetiocu se zavrti u glavi.

Zato posle posete valja odmoriti oči i dušu, pa sesti u obližnji kafe na obali Elbe i popiti čašu nekog od odličnih lokalnih belih vina. Ali, pazite, ako ste žedni i naručite čašu obične "česmovače" - to će vas koštati jedan evro! Lepo piše na kasa bloku.

Nastavak na Danas...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Danas. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Danas. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.