Femi Kuti na Kalemegdanu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 23.Avg.2018, 10:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Femi Kuti na Kalemegdanu

Nigerijski umetnik Femi Kuti održaće 13. septembra koncert na Kalemegdanu, na kome će, u pratnji Makedonske filharmonije, predstaviti novi album, ali i izvesti najveće hitove svoje višedecenijske karijere.

Koncert će se održati na Kalemegdanu (Donji grad), a ulaz će biti besplatan, saopštio je CEBEF.

"Nikada neću biti Fela Kuti, ali mogu da budem Femi Kuti," odlučio je davno čuveni nigerijski muzičar željan da iskroji mesto za sebe na svetskoj muzičkoj >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << sceni, pritom negujući bogato nasleđe svog legendarnog oca.

Fela Kuti je bio pionir Afrobita, svetski popularan muzičar, ali i neustrašivi glasnogovornik svog naroda, omražen od strane nigerijske vlade koju je žestoko kritikovao. Milion ljudi prisustvovalo je sahrani Fele Kutija, jednako voljenog zbog svoje muzike kao i zbog svojih stavova.

Rođen je kao Olufela Olufemi Anikulapo Kuti, a majka ga je prozvala Femi u želji da pomogne sinu da izađe iz očeve senke.

U muzičke vode je uplivao veoma rano- već sa 15 godina priključio se Felinom bendu, Egypt 80. Nekoliko godina kasnije, osnovao je sopstveni bend, Positive Force, sa kojim će i nastupiti na predstojećem beogradskom koncertu.

Femi je izgradio sopstveni stil Afrobit muzike pomešan sa afričkom narodnom muzikom, soulom, fankom, džezom i R&B muzikom.

Poput svog oca i bake, feministkinje i aktivistkinje anti-kolonijalističkog pokreta, Femi često govori o političkim i društvenim problemima.

Kako sam kaže, muziku koristi kao alat da progovori u ime potlačenih.

Suština je da Afrika mora da zavoli Afriku. Mi moramo da budemo ti koji pričaju naše priče, zaključio je Femi Kuti.

Na svom poslednjem albumu, "One people, One world", Kuti se okreće univerzalnoj poruci mira- "Svi smo mi jedno i živimo na jednoj planeti, i moramo to da shvatimo pod hitno pre nego što je zauvek uništimo."

A budući da iver ne pada daleko od klade, slavno ime porodice Kuti nastaviće da predstavlja i Omorinmade Anikulapo, Femijev sin koji mu se pridružio na poslednjem albumu.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.