Fejt: Blokada puteva kao politički cilj

Izvor: Vesti-online.com, 15.Jan.2012, 14:48   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Fejt: Blokada puteva kao politički cilj

Šef Međunarodne civilne kancelarije Piter Fejt pozvao je pokret "Samoopredeljenje" da ne koristi blokadu puteva za politčke ciljeve.

"Žao mi je zbog protesta i sile koja je upotrebljena. Žao mi je povređenih građana i policajaca ali i šteta nanetih od protesta. Samoopredelenje ima otvorene sve mogućnosti i forme da se suprostavlja politici vlade. Protest nije najbolji način za ostvarivanje politika", rekao je Fejt za RTK.

Vlada Kosova je izrazila žaljanje zbog >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << nasilne akcije pokreta "Samoopredeljenje" protiv Policije Kosova, koja je štitila red i zakon i pozvala rukovodioce "Samoopredeljenja" da izbgavaju upotrebu sile i da ne ometaju slobodu kretanja, što je garantovano Ustavom Kosova.

Podpredsednik Alijanse za budućnost Kosova Ahmet Isufi je rekao da Vlada treba da ostvari odluke Skupštine i da ne dozvoli da političke partije ili građani uzmu zakon u svoje ruke.

"Mi cenimo da je Vlada trebalo da ostvari zaključke o reciprocitetu koji su usvojeni u Skupštini Kosova. Ostavljanje mogućnosti da političke partije ili organizacije građana izađu i ostvaruju ove zaključke se ne može tolerisati. Pogoršanje situacije je posledica činjenice da Vlada nije preduzela konkretne korake da ostvari volju poslanika", kazao je Isufi pozivajući Vladu da obezbedi primenu zakona ne samo na Merdaru i Beloj zemlji već i na severu Kosova.

Slićno kao Isufi govori i podpredsednik Demokratskog saveza Kosova Haki Rugova.

"Stav DSK je jasan. Ne podržavamo blokadu puteva, što je neprihvatljivo, kao što je neprihvatljivo da Vlada ne ostvaruje zaključke Skupštine", kazao je Rugova.

Protiv blokade puteva su se, pre jučerašnje akcije "Samoopredeljenja", izjasnili najviši zvaničnici Kosova, međunarodni predstavnici na Kosmetu i visoki predstavnik EU na Kosovu.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.