Federalna policija BiH podnela izveštaj protiv 13 lica JNA

Izvor: Blic, 07.Jul.2011, 20:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Federalna policija BiH podnela izveštaj protiv 13 lica JNA

BANJALUKA - Službenici Federalne uprave policije (MUP Federacije Bosne i Hercegovine) podneli su Tužilaštvu BiH izveštaj o počinjenim krivičnim delima protiv 13 lica bivše Jugoslovenske narodne armije (JNA), zbog postojanja osnova sumnje da su počinili krivična dela ratnog zločina u periodu od aprila do juna 1992. godine.

Istražitelji Odseka za ratne zločine utvrdili su da su među tim osobama, čiji identitet nije saopšten, njih 10, u svojstvu komandnog kadra, odnosno >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << u svojstvu nadređenih pripadnicima tadašnje JNA u kasarni "Maršal Tito", počinili krivično delo "individualna i kolektivna odgovornost".

Oni su, kako je saopšteno iz Uprave policije bošnajčko-hrvatske federacije, znali za ubistva i ranjavanja građana Sarajeva, za razranje civilnih objekata i dejstvovanje na objekte posebno zaštićene međunaordnim pravom, a propustili su da preduzmu nužne i razumne mere da spreče počinioce u činjenju krivičnih dela.

U saopštenju se precizira da su iz kasarne ''Maršal Tito'' svakodnevno vršena dejstvovanja iz vatrenog i topovskog naoružanja po pojedinim naseljima i delovima grada od čijih posledica je, kako je navedeno, ubijeno i ranjeno više civila i oštećeno mnoštvo civlnih objekata.

Istražitelji federalne uprave policije su utvrdili da su četvorica od 13 počinili krivično delo ratni zločin protiv civilnog stanovništva, lično dejstvujući iz vatrenog oružja na civile.

Takođe se navodi da su prijavljeni NN pripadnici tadašnje JNA koji su u to vreme bili smešteni u kasarni "Maršal Tito", a koji su u svojstvu podređenih počinili krivična dela ratni zločin protiv civilnog stanovništva i povreda zakona i običaja ratovanja.

Povezane vesti: Zločin bez kazne u Dobrovoljačkoj ulici Pucnjava u Sarajevu, povređeno pet osoba Oteto sedam estonskih turista u Libanu Švedska: Ubio oca sačmaricom, pa pozvao policiju Srna: Delimustafić naredio blokadu JNA

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.