Izvor: B92, 09.Nov.2005, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Farkaš: VJ nije činila zločine

Hag -- Nemam nikakvih saznanja o planovima za proterivanje kosovskih Albanaca, izjavio je general Geza Farakaš na suđenju Miloševiću.

Farkaš, koji je 24. marta 1999. godine imenovan za načelnika Uprave bezbednosti VJ, izjavio je nikada nije čuo ni za tzv "zajednički zločinački poduhvat" rukovodstva SRJ koji je, kako se navodi u optužnici protiv Miloševića, imao cilj ukljanjanje Albanaca sa Kosova.

Nije bilo ni organizovanog nasilja na Kosovu niti je imovina >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Albanaca planski i masovno pljačkana i paljena, dodao je Farkaš. "Ta operacija zahtevala bi široku organizaciju i nemoguće je da mi za to ne bismo saznali," rekao je Fakraš.

Svedok je izjavio da je, kao načelnik vojne službe bezbednosti, imao uvid u poverljiva dokumenta ali da ni u njima nije našao naredbe za proterivanje niti informacije o tome. General Farkaš je izjavio da su kosovski Albanci napuštali pokrajinu zbog NATO bombardovanja ali da su ih na iseljavanje prisiljavali i pripadnici OVK kako bi proizveli humanitarnu katastrofu i pripremili teren za eventualnu kopnenu intervenciju NATO.

General Farkaš izjavio je da su se na Kosovu događali pojedinačni zločini, odnosno da je bilo ubistava, pljački, silovanja ali da se ne može govoriti o organizovanoj kampanji niti o zločinima koji su bili planirani i naređeni. Prema rečima Farkaša, na Kosovu je bilo i ubačenih grupa, koje su se pojavljivale u uniformama VJ ičinile zločine, kao i sukoba među civilima. "U svim slučajevima za koje smo saznali procesuirali smo počinioce," izjavio je general Farakš.

Svedok je ispričao da je, 17. maja 1999. godine, bio prisutan na sastanku kod Slobodana Miloševića na kome su general Nebojša Pavković, tada komandant III armije VJ, i general Aleksandar Vasiljević, tada Farkašev zamenik, govorili o zločinima koje su počinili pripadnici vojske. Na Miloševićevo pitanje "šta sam ja tada odgovorio", Farkaš je rekao da je tadašnji predsednik SRJ reagovao oštro i naredio da se sa takvim stvarima raščisti i da se one ne smeju dešavati, a da ako su se desile počinioci moraju biti kažnjeni. Prema rečima Farkaša na istom sastanku i šef DB Srbije Rade Marković izjavio je da je bilo zločina koje su počinili pripadnici policije.

Tokom današnjeg svedočenja general Farkaš rekao je da je Vrhovna komanda VJ izdala naređenje da vojnici moraju poštovati Ženevske konvecije i međunarodne odredbe o ratnom pravu. On je izjavio da je vojska primala dobrovoljce u svoj sastav ali da su oni prolazili stroge testove i da su morali da se pridržavaju istih pravila kao i redovni vojnici.

Farkaš je rekao da na Kosovu nije bilo paravojnih jedinica a da je postojala i naredba da se, ukoliko se na njih naiđe, takve formacije moraju razoružati.

Predsedavajući sudija Patrik Robinson rekao je da opšti navodi generala Farkaša da nije bilo zločina nisu od prevelike koristi za veće, budući da se u optužnici navode konkretni zločini za koje se tvrdi da su se dogodili na Kosovu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.