Fang Bin pušten iz zatvor; Izveštavao o početku epidemije u Vuhanu

Izvor: B92, 02.Maj.2023, 21:43

Fang Bin pušten iz zatvor; Izveštavao o početku epidemije u Vuhanu

Fang Bin, koji je izvestio o početku epidemiji korone u kineskom gradu Vuhanu, pušten je iz zatvora posle tri godine, rekli su danas neimenovani izvori za BBC.

Fang je jedan od nekoliko takozvanih građanskih novinara koji su nestali nakon što su podelili video snimke scena u Vuhanu, epicentru pandemije.

Fang je osuđen na tri godine zatvora na tajnom suđenju u Vuhanu, a pušten je u nedelju i dobrog je zdravlja. Druga dva građanska novinara Čen Ćiuši i Li Cehua >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << takođe su nestala u Vuhanu u februaru 2020. godine, ali su se pojavila nekoliko meseci kasnije.

Njihovi video snimci pružili su redak uvid u situaciju u Vuhanu u prvim mesecima 2020. godine kada je broj zaraženih koronom bio sve veći, a na snagu je stupila izolacija, dok su informacije zvaničnika i dalje bile oskudne.

Fangov snimak koji je privukao pažnju bio je onaj na kojem je izbrojao osam vreća sa leševima ispred kovid bolnice u roku od pet minuta.

Rekao je da je te noći priveden, ali je pušten.

Zatim je usledio snimak sa porukom: "Svi ljudi se pobune – vratite vlast narodu”.

To je bio poslednji video koji je podelio.

Kina je prijavila 120.000 smrtnih slučajeva od početka pandemije, prema podacima Svetske zdravstvene organizacije (SZO).

Gotovo polovina smrtnih slučajeva zabeležena je između 8. decembra 2022. i 12. januara 2023.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.