Fakulteti bez jeftine akreditacije

Izvor: B92, 22.Feb.2013, 23:59   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Fakulteti bez jeftine akreditacije

Beograd -- Do kraja 2013. 50 visokoškolskih ustanova i 500 studijskih programa treba da se prijave za novi krug akreditacije, koji se u Srbiji obavlja na pet godina.

U ovom trenutku obrađuje se dokumentacija 14 visokoškolskih ustanova i 208 studijskih programa.

To su ustanove koje su prve akreditovane 2008, a one su se prijavile za novi krug provere krajem prošle godine. Do 31. marta dokumentaciju treba da predaju fakulteti akreditovani u drugoj polovini 2008, kaže za Danas >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Vera Vujčić, predsednica Komisije za akreditaciju.

"Do junskog upisnog roka donećemo odluke za sve ustanove i studijske programe kojima akreditacija ističe u prvoj polovini 2013. godine, tako da će se upis nove generacije brucoša odvijati nesmetano", kaže Vujčićeva.

Na Građevinskom fakultetu u Beogradu u subotu se završava dvodnevni seminar namenjen fakultetima koji tokom ove godine ulaze u novi krug akreditacije. Procedura se neće razlikovati od dosadašnje, ali je smanjen broj dokumenata koje fakulteti treba da podnesu. U međuvremenu nisu menjani ni standardi za akreditaciju, niti je Komisija takve predloge do sada dobila. Novina je jedino što će akreditacija biti jeftinija.

"Komisija je u junu prošle godine dobila odluku Nacionalnog saveta za visoko obrazovanje sa novim cenama akreditacije, koje su umanjene za 20 odsto. Postoji prostor za dodatno smanjenje cena i inicijativa je već pokrenuta. Po zakonu odluku o tome donosi Nacionalni savet", kaže Vujčićeva.

Iako je i ministar prosvete ranije rekao da se "razmatra mogućnost" za dodatno pojeftinjenje akreditacije, Srđan Stanković, predsednik Nacionalnog saveta za visoko obrazovanje kaže da toga zasad neće biti.

"Savet će takvu odluku doneti kada dobije jasno uverenje Ministarstva prosvete ili Vlade da će se obezbediti stabilan mehanizam finansiranja Komisije za akreditaciju. U suprotnom rizikujemo da dalji rad komisije bude doveden u pitanje, a to predstavlja opasnost za celokupan sistem visokog obrazovanja u Srbiji. Iako smatramo da su cene akreditacije visoke, svesni smo odgovornosti i značaja komisije", kaže Stanković za Danas.

Podsetimo, komisija se ove godine finansira iz republičkog budžeta, za razliku od prethodnih, kada je novac stizao sa podračuna u Ministarstvu prosvete, na koji su se slivala sredstva od akreditacije.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.