Fajon: Demonstracije su ogledalo društva BiH

Izvor: Blic, 12.Feb.2014, 00:29   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Fajon: Demonstracije su ogledalo društva BiH

Poslanica u Evropskom parlamentu Tanja Fajon smatra da demonstracije u Federaciji BiH "predstavljaju ogledalo bosanskog društva i istovremeno znak buđenja građana koji svoj očaj izražavaju na ulicama" i pozvala da se izbegne nasilje tokom demonstracija.

- Zahtevi demonstranata posledica su višegodišnjeg nezadovoljstva građana Bosne i Hercegovine - rekla je Fajon i dodala da je izražavanje tog nezadovoljstva svakako njihovo pravo "i upravo interakcija između civilnog stuba >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << i vlasti govori o kvalitetu i zrelosti jednog društva".

Ona je rekla da je tokom poslednje posete u Sarajevu upozorila da političari u BiH gube kredibilitet i poverenje građana, i da država zaostaje kada je u pitanju proces integracije u EU, preneli su bosanski mediji.

Fajon je kazala da je potpuno razumljivo to što su građani izgubili poverenje u funkcionalnost sistema i celokupnu vlast i što zahtevaju smene.

"U njihovim zahtevima se krije želja za boljim životom, boljim socijalnim i ekonomskim uslovima, za pravdom i poštenjem. Slobodno možemo reći da ovi zahtevi potvrđuju želju građana BiH da što pre postanu deo Evropske unije", rekla je poslanica EP.

Fajon je napomenula da, ako postoji svetla tačka ovih protesta, onda je to prekoračenje etničkih i nacionalističkih razlika i ujedinjenost državljana Bosne i Hercegovine kada su u pitanju zahtevi koji se tiču svakodnevnog života prosečnog građana.

"Smatram da je se bosanskim političarima pružila prilika da saslušaju i čuju zahteve građana i time pokažu svoju odgovornost za svetliju budućnost BiH. U isto vreme i pozivam lidere u BiH da ozbiljno analiziraju zahteve građana i da im se u potpunosti posvete. Upravo to je njihova uloga i njihova moralna dužnost - kazala je Fajon.

Najčitanije SADA:

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.