Fajns: Beograd ima duha

Izvor: Vesti-online.com, 10.Mar.2010, 22:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Fajns: Beograd ima duha

Slavni glumac Rejf Fajns, koji će debitovati kao režiser filmom "Koriolan" britanske produkcije, izjavio je danas da se za snimanje u Beogradu odlučio zbog specifičnog duha grada.

On je podsetio da dugo priprema savremenu adaptaciju Šekspirove drame, u kojoj i igra naslovni lik, te da je tražeći lokacije dolazio u Beograd više puta, još od leta 2007. godine, a zajedno sa saradnicima obišao je i Zagreb i Bukurešt.

Snimanje će početi 17. marta i trajaće dva >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << meseca u Beogradu i okolini.

Fajns je na konferenciji za novinare na "Kalemegdanskoj terasi" rekao da je Beograd najbolja lokacija za ovu interpretaciju Koriolana, jer ima "težinu" prestonice i arhitekturu u kojoj se odslikava velika istorija, a pri tom može da predstavlja bilo koji veliki grad današnjice.

On je istakao da zaslugu za izbor mesta snimanja ima i ovdašnja kompanija "Work in Progres", koja se pokazala kao efikasna i dosta pomogla u pripremama.

Na pitanje da li je ulogu u tome odigralo i prijateljstvo sa Markom Miškovićem, Fajns je odgovorio da je Mišković pružio veliku podršku ovoj produkciji, a da je takođe zahvalan na podršci ministru policije Ivicu Dačiću, gradonačelniku Beograda Draganu Đilasu, biznismenu Danu Tani i drugima.

Producenti filma su Kolin Vejns i Gabrijela Tana.

Na pitanje o budžetu, za koji se u medijima pominje da iznosi 20 miliona evra, Vejns je rekao da će to biti srednji budžet za evropski film, ali da neće da govori o ciframa.

Takođe se još u tajnosti drže tačne lokacije snimanja.

Što se tiče sadržaja, Fajns je istakao da je "Koriolan" veoma složen komad sa puno tema - o politici, porodici, konfliktima u međuljudskim odnosima, rivalitetu među muškarcima...

Na pitanje da li će u njegovom tumačenju glavni junak, rimski vojskovođa, biti heroj ili izdajnik, odgovorio je da je sam Šekspir tu namerno ostao neodređen i ambivalentan.

"Smatram da je važno ostaviti pubiku da se zapita. Bilo bi pogrešno upotrebiti komad da se isporuči neka definitivna politička poruka. Ovo je drama o disfunkcionalnom društvu i svaki lik ima odgovarajuću težinu", rekao je Fajns.

U glumačkom ansamblu su zvezde Vanesa Redgrejv, Džerard Batler, Brajan Koks, kao i srpski umetnici Dragan Mićanović, Slavko Štimac i Svetislav Goncić, dok veći broj naših glumaca ima male uloge.

Scenarista je Džon Logan, direktor fotografije Beri Akrojd, majstor zvuka Rej Baret, koji je upravo dobio Oskara za rad na filmu "Hurt locker", a montažu će raditi Nik Gaster.

Scenografiju kreira Riki Ajres, dok je kostimograf poznata srpska umetnica međunarodne reputacije Bojana Nikitović.

Na pitanje o stilu budućeg filma, Fajns je odgovorio da razmišlja o mudrim savetima mnogih velikih reditelja sa kojima je sarađivao, a da ovom prilikom najviše misli na Entonija Mingelu, Dejvida Kronenberga, Fernanda Miralješa i Ištvana Saboa.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.