Izvor: Vesti-online.com, 30.Dec.2009, 22:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Fajnenšel tajms: Raspad BiH je realan

U vreme kada su SAD i njihovi saveznici suočeni sa novim izazovima u svetu, poput Avganistana, Bosna deluje manje važna nego ranije, ali opasnost od njenog raspada je relana, objavio je u svom izveštaju u sredu Fajnenšel tajms.

Raspad Bosne i Hercegovine na nezavisne etničke državice bi predstavljao katastrofu, ocenili su ministar inostranih poslova britanske vlade u senci Vilijam Hejg i bivši visoki predstavnik u BiH Pedi Ešdaun u autorskom tekstu koji je objavio londonski >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << dnevnik.

To bi, smatraju autori, bila ne samo nagrada onima koji su sprovodili etničko čišćenje, već bi vodilo stvaranju jedne propale, nefunkcionalne države u samom srcu Evrope, koja bi bila plodno tle za terorizam i kriminal.

Bosna ne može sama da reši svoje probleme, niti je evropska perspektiva sama po sebi dovoljna da je vrati sa ruba ponora, dodaju Hejg i Ešdaun. Oni ocenjuju da bi rešenje bilo da SAD i EU imenuju po specijalnog izaslanika za region, kako bi uskladili politiku i insistirali na napretku.

Bosanskim liderima moramo jasno staviti do znanja da se suverenitet ne sme dovoditi u pitanje i da je raspad zemlje nezamisliv, iznosi se u tekstu.

"Robustan međunarodni pristup Bosni mora se zasnivati na jednom jedinom cilju - uspostavljanju centralne vlade koja je dovoljno efikasna da ispuni zahteve članstva u EU i NATO-u", smatraju Hejg i Ešdaun.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.