FT: Zabrinutost zbog novih studija; Postoji mogućnost mutacije - prenelo bi se životinja na ljude

Izvor: B92, 19.Nov.2021, 23:09

FT: Zabrinutost zbog novih studija; Postoji mogućnost mutacije - prenelo bi se životinja na ljude

Dve studije koje su pokazale visok nivo kovida 19 u populaciji divljih jelena u SAD obnovile su zabrinutost zbog širenja virusa među životinjama.

"Mogu li životinje biti stalni rezervoar infekcije i izvor novih mutacija?“, piše Fajnenšel tajms

Ovog meseca pojavili su se nalazi o infekciji kovidom kućnih ljubimaca i životinja u zatočeništvu.

Dečji zoološki vrt Linkoln u američkoj državi Nebraska izgubio je tri retka snežna leoparda zbog kovida >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << ranije ovog meseca.

Tokom prethodnih talasa zaraza, populacija kuna na farmama je stradala zbog širenja kovida 19 u Danskoj i Španiji.

Kovid 19 izaziva malo ili nimalo simptoma kod većine životinja, ali postoji zabrinutost zbog mogućnosti virusne mutacije i prenošenja virusa na ljude.

Takođe, virus bi mogao da ugrozi ugrožene vrste. Do kraja oktobra, Svetska organizacija za zdravlje životinja (OIE) zabeležila je 598 slučajeva epidemije kovida kod životinja od 14 vrsta u 30 zemalja.

Svi slučajevi su uključivali životinje u zatočeništvu u bliskom kontaktu sa ljudima. Nije poznato koliko je kovid19 rasprostranjen među divljim životinjama zbog nedostatka testiranja.

Istraživanja populacija jelena u SAD su prva koje su donele podatke o pozitivne rezultatima ovih životinja na kovid19.

Naučnici američkog Ministarstva poljoprivrede pronašli su antitela na kovid 19 kod 40 odsto divljih belorepanih jelena u četiri američke države.

Takođe je najrasprostranjenija vrsta jelena u Severnoj Americi sa oko 30 miliona jedinki.

U drugoj studiji, koju je vodio Univerzitet Penn State, a koja još nije objavljena, virus je otkriven PCR testiranjem u 80 odsto uzoraka iste vrste uzetih u Ajovi.

Ovi slučajevi samo dovode u pitanje poreklo virusa. Sars kovid 2 potiče od slepih miševa i možda je prešao na ljude preko još uvek neidentifikovanog posrednika.

Rezultati laboratorijskih testova sugerišu da virus može da zarazi većinu sisara, iako za razliku od gripa ne inficira ptice.

Osetljivost na virus varira između vrsta.

Kejt Hamilton, šef OIE-ovog odeljenja za imunitet, rekao je za FT:

"Veoma smo srećni što studije pokazuju da su glavne domaće životinje – svinje, goveda i ovce – prilično otporne na infekcije za razliku od belorepanog jelena".

Čini se da su mačke, posebno velike vrste mačaka poput lavova, tigrova i leoparda, osetljivije od pasa, rekao je Ken Smit, profesor patologije na Kraljevskom veterinarskom koledžu u Londonu.

Iako su jedini dokazi o prenošenju koronavirusa sa životinja na ljude zabeleženi tokom intenzivne epidemije infekcije među populacijom kuna u Danskoj, stručnjaci preporučuju da ljudi izbegavaju kontakt sa životinjama, pa čak i kućnim ljubimcima dok pokazuju simptome kovida.

Kovid vakcine su sada dostupne i za životinje.

Američki zoološki vrtovi vakcinišu sve veći broj vrsta vakcinom razvijenom posebno za životinjske primaoce.

Zoetis, kompanija za zdravlje životinja koja potiče iz Fajzera, razvila je vakcinu koja se može prilagoditi za širok spektar vrsta.

Međutim, vakcine protiv kovida uglavnom nisu dostupne za kućne ljubimce.

"Iako istraživanja sugerišu da zaraženi jeleni obično nemaju simptome, prenos bolesti preko divljih životinja ima značajne implikacije na ljudsko zdravlje“, rekao je Grem Šenon, zoolog sa Univerziteta Bangor u Velsu.

''Nalazi su izazvali zabrinutost da bi jelen mogao da bude rezervoar Sars-Cov-2 koji bi mogao zaraziti velikii broj životinja, ali još više je zabrinjavajuće da bi se moglo preneti na ljude.

A svaka ponovna infekcija mogla bi zakomplikuje naše dugoročne napore u borbi protiv suzbijanja bolesti'', dodao je. Mogućnost da bi novi sojevi mogli nastati unutar životinjskog rezervoara, trajna je opasnost za ljude. No dosadašnja prirodna evolucija virusa uliva mrvicu optimizma. Nove varijante koje su se pojavile među populacijom kuna u decembru 2020. nisu se pokazale virulentnima u ljudskoj populaciji. Varijante u populaciji jelena bile su iste one koje su kružile među ljudskom populacijom.

Uprkos optimizmu, uvek postoje zabrinutosti, a u slučaju jelena su dve: hoće li se kovid da nastavi da se širi među jelenima dugoročno ili će nestati i hoće li mutirati unutar populacije jelena i preneti se na druge životinje?

Nepoznanice je još uvek potrebno istražiti, kao i pitanje opšteg širenja virusa među divljim životinjama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.