FSB sprečio nastanak prljave bombe? Veliko hapšenje zbog radioaktivnog cezijuma-137

Izvor: B92, 23.Jun.2023, 08:28

FSB sprečio nastanak "prljave bombe"? Veliko hapšenje zbog radioaktivnog cezijuma-137

Federalna služba bezbednosti Rusije privela je pet osoba koje su pokušale da sa teritorije Rusije nelegalno iznesu kilogram radioaktivnog cezijuma-137.

Kako mediji prenose, cilj uhapšenih bio je da ga kasnije iskoriste u zoni Specijalne vojne operacije.

Diverzanti su taj radioaktivni materijal, kako je planirano, trebalo da upotrebe prilikom izvođenja napada uz pomoć oružja za masovno uništenje, a za šta su planirali da okrive Rusiju.

Kako je saopštio >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << FSB, privedene osobe uhvaćene su na delu, tokom dogovora kupovine materijala, i priznale su krivicu. Protiv njih je pokrenut krivični postupak zbog nezakonitog korišćenja radioaktivnim supstancama i priprema za krijumčarenje ovog materijala.

Akcija je uspešno sprovedena u saradnji sa Ministarstvom unutrašnjih poslova Rusije.

Vrednost radioaktivnog materijala procenjena je na tri i po miliona američkih dolara, a njegov izvoz iz Rusije trebalo je da bude sproveden po direktivi državljanina Ukrajine.

Kako procenjuju stručnjaci, cezijum-137 može da se koristiti i za pravljenje "prljave bombe", na koju Moskva upozorava, tvrdeći da na njoj radi Kijev.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Rusija: FSB sprečila krijumčarenje radioaktivnog cezijuma-137 u Ukrajinu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 23.Jun.2023

Federalna služba bezbednosti Rusije uhapsila je pet osoba za koje se sumnja da su pokušale da iznesu kilogram radioaktivnog cezijuma-137 u inostranstvo, u koordinaciji sa jednim ukrajinskim državljaninom, za upotrebu u zoni specijalne vojne operacije, saopštio je FSB.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.