FRANCUSKA SE UMIRIT  NE MOŽE: Stotine demonstranata marširalo protiv policijskog nasilja uprkos zabrani

Izvor: SrbijaDanas.com, 08.Jul.2023, 18:17

FRANCUSKA SE UMIRIT' NE MOŽE: Stotine demonstranata marširalo protiv policijskog nasilja uprkos zabrani

Tenzije u Francuskoj ne prestaju.

Stotine demonstranata marširalo je danas u Parizu protiv policijskog nasilja, uprkos zabrani okupljanja, nedelju dana nakon nereda izazvanih ubistvom tinejdžera u pariskom predgrađu.

Policija je rasterala demonstrante sa Trga Republike ka bulevaru Magenta, preneo je Rojters.

Policijska uprava Pariza navela je u odluci objavljenoj na svojoj veb stranici da je zabranila planirane demonstracije.

Vlasti su >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << takođe zabranile demonstracije u Lilu koje su bile planirane za danas. Marš u Marseju je održan sa promenjenom putanjom, van centra grada.

Demonstracije za danas sazvala je porodica Adame Traorea, Francuza afričkog porekla koji je umro u policijskom pritvoru 2016. godine.

Organizatori su tražili da premesti protest u centar Pariza nakon što je zabranjen ulazak u predgrađe Pariza u kojem je Traore umro.

Francuski ministar unutrašnjih poslova Žerald Darmanen rekao je ove sedmice da je uhapšeno više od 3.000 ljudi, uglavnom tinejdžera tokom šest noći nereda, a da je oštećeno oko 2.500 zgrada.

Neredi su širom Francuske izbili nakon što je policija tokom saobraćajne kontrole ubila tinejdžera alžirskog porekla u pariskom predgrađu Nanter.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.