FRANCUSKA JE U PRIPRAVNOSTI: Poslate velike policijske snage, očekuje se BURNA noć! Vanredna situacija u zemlji

Izvor: SrbijaDanas.com, 02.Jul.2023, 01:20

FRANCUSKA JE U PRIPRAVNOSTI: Poslate velike policijske snage, očekuje se BURNA noć! Vanredna situacija u zemlji

Ubistvo tinejdžera izazvalo je talase nezadovoljstva širom zemlje

Tokom večeri, Francuska je u pripravnosti zbog novih mogućih nereda, kakvi su prethodne četiri noći zahvatili velike gradove poput Pariza, Marseja, Liona i Grenobla.

U Parizu je policija izbacila demonstrante sa Trga Konkord i povećala bezbednost na aveniji Jelisejska polja nakon poziva demonstrantima na društvenim mrežama da se tamo okupe.

TV slike i objave na društvenim >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << mrežama prikazuju fasade prodavnica prekrivene daskama kako bi se sprečila potencijalna šteta, prenosi France 24. U međuvremenu, policijske snage su večeras upotrebile suzavac protiv izgrednika u glavnoj ulici Marseja, prema rečima svedoka.

Francuski ministar unutrašnjih poslova Žerald Darmanen najavio je mobilizaciju 45.000 policajaca koji će večeras biti raspoređeni širom zemlje sa posebnim fokusom na Lion i Marsej.

Nakon nekoliko sati nereda i pljačke u petak uveče, gradonačelnik Liona Gregori Duse pozvao je da se u subotu pošalju dodatna policijska pojačanja u grad.

Nedavni talas nereda u velikim francuskim gradovima kao što su Lion i Marsej ostavio je traga na lokalnom poslovanju pošto su provaljene prodavnice i opljačkana roba.

Francuski ministar finansija Bruno Le Mer pozvao je u subotu osiguravajuće kompanije da ubrzaju procedure za isplatu pogođenim trgovcima i preduzetnicima.

- Kompenzacija mora da stigne što je pre moguće - rekao je Le Mer, dodajući da to uključuje otprilike 250 trafika, 250 banaka i 200 supermarketa.

Pariski javni prevoznik RATP saopštio je u subotu da će autobuske i tramvajske usluge biti obustavljene od 21 sat kako bi se osigurala bezbednost vozača, kontrolora karata i putnika. 

Ubistvo sedamnaestogodišnjeg tinejdžera alžirskog i marokanskog porekla, koga je policajac upucao iz neposredne blizine u utorak ujutro u pariskom predgrađu Nanter, izazvalo je četiri noći nasilnih protesta u Parizu i gradovima širom Francuske u kojima su se demonstranti sukobili sa policijom.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.