FPN obeležio pola veka od osnivanja

Izvor: NoviMagazin.rs, 13.Nov.2018, 20:54   (ažurirano 02.Apr.2020.)

FPN obeležio pola veka od osnivanja

Fakultet političkih nauka (FPN) u Beogradu, svečanom akademijom u Narodnom pozorištu obeležio je večeras pola veka od osnivanja.

Fakultet je nastao 12. novembra 1968. godine iz tadašnje Visoke škole političkih nauka.

Dekan FPN Dragan Simić rekao je da je fakultet osnovan u vreme pobuna ukazujući da su tada u više gradova organizovani studentski protesti, da je godinu dana radnije počeo Bitef, a godinu posle prikazana je "Kosa" u Ateljeu 212.

Istakao >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << je da je fakultet uspeo da pronađe pravi put u turbolentnim periodima, da je promenio četiri države i da se pokazao kao "otporna institucija" koja im je "videla leđa".

"Fakultet političkih nauka je istinska škola demokratije, gde se razvija kritička misao, dijalog i otvorenost", rekao je Simić.

Simić je kazao da su profesori i studenti najčvršći oslonac FPN, jer su mnogi od njih promenili i unapredili društvo.

Jedan od bivših studenata FPN je i predsednik Republike Srpske Milorad Dodik koji je došao na svečanost.

"Školovanje na ovom fakultetu nesumnjivo mi je omogućilo da radim najodgovornije poslove u društvu. Želeo bih da se zahvalim svim profesorima i da dekanu, profesorima i studentima poželim da ostvare još bolje rezultate u budućnosti", rekao je Dodik novinarima.

Za pola veka postojanja FPN je upisalo 15.000 studenata, od kojih je 1.161 stekao titulu magistra, a 707 doktora nauka.

Svečanosti su prisustvovala ;rektorka univerziteta u Beogradu Ivanka Popović, ministar za državnu upravu i lokalnu samoupravu Branko Ružić, predstavnici diplomatskog kora, naučnih i visokoškolskih ustanova iz Srbije i inostranstva, novinari, bivši studenti i profesori.

Gosti su dobili na poklon Monografiju Fakulteta političkih nauka, a na svečanosti je prikazan i mini film "FPN kroz pokretne slike.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Povezane vesti

FPN obeležio pola veka od osnivanja

Izvor: Beta, 13.Nov.2018

Fakultet političkih nauka (FPN) u Beogradu, svečanom akademijom u Narodnom pozorištu obeležio je večeras pola veka od osnivanja.Fakultet je nastao 12. novembra 1968. godine iz tadašnje Visoke škole političkih nauka.Dekan FPN Dragan Simić rekao je da je fakultet osnovan u vreme pobuna ukazujući...

Nastavak na Beta...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.