(FOTO) ZAVIRITE: Engleski kvart koji se zove Beograd i košta 113 miliona funti!

Izvor: Kurir, 16.Feb.2015, 22:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

(FOTO) ZAVIRITE: Engleski kvart koji se zove Beograd i košta 113 miliona funti!

Po glavnom gradu Srbije krštene su brojne ulice i kvartovi. A u engleskom Koventriju, simbolično zbog prijateljskih veza, ceo centralni deo nosi ime po našoj prestonici - “Belgrejd plaza”

engleskom gradu jedan kvart nosi ime po srpskoj prestonici. Izgradnja “Belgrejd plaza”, koštala 113 miliona funti. Novoizgrađena četvrt ima hotele, kockarnice, tržni centar i pozorište “Beograd”

Po glavnom gradu Srbije krštene su brojne ulice i >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << kvartovi. A u engleskom Koventriju, simbolično zbog prijateljskih veza, ceo centralni deo nosi ime po našoj prestonici – “Belgrejd plaza”!

Sa Ostrvljanima, familijaran status, grad-blizanac, ustoličen je 1957. kada je naša prestonica poslala Koventriju drvenu građu za izgradnju, u ratu razrušenog pozorišta. U znak zahvalnosti, ova kulturna institucija je dobila ime “Beogradski teatar”.

Pola veka kasnije, gradske vlasti odlučuju da renoviraju popularno pozorište, a da u okolini, na mestu starih kuća, izgrade stambenu četvrt, tržni centar i veliku garažu, koja se naslanja na unutrašnju obilaznicu.

Moderni “grad u gradu”, koji je koštao 113 miliona funti, krstili su kao “Belgrejd plaza”. Kvart omeđen sa tri ulice i magistralnim prstenom, ima niz restorana, hotela, kockarnica i modernih stanova, u ekološki, štedljivim, stambenim zgradama. Objekti za odmor i zabavu deo su lanca “Premijer in” hotela.

U samom srcu ovog modernog kvarta, ostao je “Beogradski teatar”. Obnovljeno i prošireno, pozorište u Koventriju jedno je od najznačajnijih kulturnih centara u Velikoj Britaniji. Poznato je i po tome što su na njegovim daskama montipajtonovci prvi put nastupili na pozorišnoj sceni početkom sedamdesetih.

Interesantno, Koventri je sa još 22 evropska grada u statusu grad-blizanac. Međutim, jedino je Beograd dobio svoj kvart. U srpskoj prestonici, nažalost, ovaj engleski grad još nema ni ulicu.

U Koventriju danas živi 329.000 stanovnika. Trećina njih nisu etnički Englezi. Poslednjih decenija, doselio se veliki broj ljudi iz Azije i Afrike. Od ukupnog broja, hrišćana ima tek oko 180.000.

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.