FOTO: Prodavnica u kojoj siromašni mogu uzeti šta im treba

Izvor: Radio 021, 09.Sep.2014, 16:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

FOTO: "Prodavnica" u kojoj siromašni mogu uzeti šta im treba

Bivši policajac Mirko Prelčec iz Krapine otvorio je prodavnicu za siromašne u kojoj mogu uzeti šta žele.

Sam vodi brigu o desetak zagorskih porodica kojima treba pomoć. "Pomažem onima kojima su svi okrenuli leđa. Samo radim ono što bi trebalo da rade institucije", kaže penzionisani policajac iz Krapine za "24sata.hr".

Mirko Prelčec (46) u MUP-u je radio od decembra 1990. do 2008. godine, a otkad je u penziji, bavi se humanitarnim radom. Sam vodi brigu o desetak zagorskih >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << porodica koje su zbog teških telesnih ili mentalnih oštećenja nesposobne za samostalni život.

I ranije je sa zagorskim pekarima organizovao akciju "Hleb za posle" i narodnu kuhinju u Krapini. Sad je otvorio i besplatnu prodavnicu za siromašne. U njemu nema cena. Korisnike tu čekaju osnovne namirnice.

"Mirko nas je sam našao i ponudio nam pomoć. Ova donacija puno nam znači. I suprug i ja samo nezaposleni, imamo četvoro dece i teško je preživeti na socijalnoj pomoći", rekla je Marija Cvrtila (28) iz Strahinja kraj Krapine.

Suprugu Miljenku povređena je kičma i ima psihičkih problema. Troje školaraca ima mentalne poteškoće, a tu je i najmlađi sin koji ima samo dve godine.

"Susedi ih osuđuju, a to je najlakše, osuditi nekog i okrenuti mu leđa. Tim ljudima treba pomoći. Ne mogu sami. I ova i druge porodice o kojima se brinem žive u uslovima koji nisu ljudski. Niko ih ne posećuje, niko im ne pomaže. Mnogi imaju zakonska prava na razne pomoći, ali ih ne ostvaruju jer za njih ne znaju niti su sposobni sami da se izbore. Ne želim inertno društvo koje su stvorili političari. Svakome treba dati šansu, jedni drugima moramo pomoći", rekao je Prelčec i dodaje da najviše pomažu upravo oni koji i sami imaju malo.

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.