(FOTO) Horor u sobama pacijenata KBC “Zvezdara”: Golubovi lete oko obolelih!

Izvor: Press, 07.Feb.2014, 19:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

(FOTO) Horor u sobama pacijenata KBC “Zvezdara”: Golubovi lete oko obolelih!

Horor zgrada gotovo da i nema fasadu, golubovi lete oko kreveta pacijenata, za toalete je potrebna gas maska, a ventilacioni sistem ne radi već deceniju. Zgradu je nemoguće renovirati jer zvanično ne pripada nikome, a nadležni su za te ljude gluvi već 15 godina.
Polumrak, rupe na plafonu i miris vlage prvi je utisak posetilaca zgrada koja se “jedva drži“ i uporno zove “Upomoć!”. Čak 11 odeljenja sa centralnom kuhinjom Gradske bolnice je u tom ogromnom prostoru koja >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << se raspada.
- Lekari i sestre su divni, paze nas. Šteta što rade u ovako groznim uslovima. Prozora kao da nema. Kad je bila košava smrzavali smo se. Toaleti su u očajni, ne može da se diše - priča Stanimir V. (79), penzioner koji leži na Odeljenju gerijatrije dok mu golub šeta oko kreveta.
Da kroz sobe duva vetar uverili su se i reporteri “Blica”, a zaposleni apeluju za pomoć.
Hitno su nam potrebni novi prozori i renoviranje kupatila. Kad se nešto pokvari sve sami popravljamo, sestre su čak kupovale i zavese na buvljaku da ih kačimo između kreveta, krpimo kako umemo - kaže lekarka Sanja Zdravković.
I uz stepenice, na Odeljenju ginekologije, ruglo bode oči.
- Prozori su sređeni na akušerstvu i neonatologiji, a ostatak odeljenja čeka bolje dane. Pukao nam je noseći zid, zbog dotrajalih prozora je stalna promaja. Teško se diše, što je poseban problem na intenzivnoj nezi, jer venitlacioni sistem ne radi već 10 godina, a toaleti su “neočistivi” - žali se Rada Terzić, glavna sestra za GAK.
Direktorka KBC-a prof. dr Aleksandra Aranđelović spremna je da zgradu gde je dve trećine bolnice renovira od temelja do krova, ali su joj nadležni, kaže, vezali ruke.
- Ne možemo ništa dok Ministarstvo zdravlja ne reši pitanje statusa objekta. Zgradu je podigla vojska, a bolnici data na korišćenje osamdesetih godina. Dozvola je istekla još 1999. i od tada zgrada ima pravni problem - kaže ona i dodaje da su molbu za rešenje problema poslali još u avgustu, da je regulisanje pravnog osnova u postupku, a odgovor očekuju ove godine. 
Ni Sekretarijat nije nadležan
U Sekretarijatu za zdravstvo smo opet upućeni dalje.
- Time se bavi Sekretarijat za imovinu. Ustvari, ako zgrada pripada državi, onda zovite Direkciju za imovinu, a ako je do vojske, vidite s njima - kaže Vera Dražić, sekretarka za zdravstvo. 
Ministarstvo odgovorilo samo na jedno pitanje
Na naših pet pitanja o bolnice Ministarstvo zdravlja je, očekivano, odgovorilo sledeće:
- Molimo vas da se povodom tih pitanja obratite gradu kao osnivaču KBC “Zvezdara”, odnosno Sekretarijatu za zdravstvo!
 

Nastavak na Press...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.