(FOTO) Državni vrh i skoro sve stranke odali počast Đinđiću

Izvor: Press, 12.Mar.2014, 17:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

(FOTO) Državni vrh i skoro sve stranke odali počast Đinđiću

U Aleji velikana na Novom groblju u Beogradu porodica, prijatelji, stranačke kolege i građani su, oko 11 sati odali poštu polaganjem venaca i cveća na njegov grob.

Delegaciju DS predvodio je njen lider Dragan Ðilas, koji je sa Ðinđićevom udovicom Ružicom, položio venac na Ðinđićev grob.

Poštu Ðinđiću odali su i stranački funkcioneri Borislav Stefanović, Dragan Šutanovac, Vladimir Todorić, kao i brojni članovi te stranke.

Prethodno >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << su cveće i vence na Ðinđićev grob položili njegova majka Mila Ðinđić kao i nekadašnji saradnik iz Vlade Srbije Zoran Živković.

Predstavnici Vlade Srbije, koju je predvodio premijer Ivica Dačić položili su oko 10 sati, u dvorištu zgrade vlade venac na spomen ploču Ðinđiću, na mestu gde je ubijen.

Poštu ubijenom premijeru odali su prvi potpredsednik Aleksandar Vučić, ministari Lazar Krstić, Vanja Udovičić, Nebojša Rodić, Zorana Mihajlović, Slavica Ðukić Dejanović, Ivan Mrkić, ...

Polaganjem venaca i cveće u dvorištu zgrade vlade, poštu Ðinđiću odvojeno su odali članovi Liberalno demokratske partije koji su prethodno organizovali "Šetnju za Zorana" i članovi vlade čiji je premijer bio Zoran Živković.

Lider LDP Čedomir Jovanović poručio je da je vizija Srbije za koju se on borio i dalje živa i da to dokazuju, "ne samo građani koji mu odaju počast, već i oni koji sada govore njegovim jezikom, a nisu ga razumeli dok je bio živ".

On je, nakon što je položio cveće kod spomen-ploče na parkingu Vlade, istakao da LDP i građani koji danas učestvuju u tradicionalnoj "Šetnji za Zorana" i dalje vide putokaz i inspiraciju u idejama za koje je Ðinđić dao život.

Posle odavanja počasti Ðinđiću, Živković je rekao da posle 11 godina nije zaboravljeno ono što je Srbiji ostavio Ðinđić istakavaši da građani na izborima 16. marta mogu da omoguće Srbiji da se vrati na njegov put.

Živković, koji je posle ubistva Ðinđića bio premijer, istakao je i da 11 godina posle njegovo ubistva nije dovoljno da se "preboli ona velika praznina i bol koji je nastao posle Ðinđićevog ubistva".

U Aleji velikana na Novom groblju, na Ðinđićev grob cveće su položile nekadašnje demokrate - bivši lider te stranke Boris Tadić i predsednik "Zajedno za Srbiju Dušan Petrović.

Petrović, koji je predvodio članove stranke "Zajedno za Srbiju" je nakon polaganja venca rekao da je siguran da bi Ðinđić, da nije mučki ubijen, danas tražio da se radi više. 

Cveće na Ðinđićev grob položila je i potpredsednica Ujedinjenih regiona Srbije Suzana Grubješić, zamenik predsednika beogradskog obora te stranke Željko Ivanji, kao i funkcioneri Beogradske inicijative Zoran Ostojić i Nina Samardžić. 

U okviru obeležavanja godišnice ubistva Ðinđića u 14 sati je, u organizaciji fonda "Zoran Ðinđić" i DS, počelo finale takmičenja "Besede u Zoranovu čast".

DS će večeras, sa početkom u 18 sati organizovati završnu predizbornu konvenciju na Trgu Republike, a potom, u spomen na Ðinđića, i šetnju centrom Beograda, takozvanom "medijskom trasom".

Danas se navršava 11. godina od ubistva Ðinđića, za koje je na višedecenijske zatvorske kazne osuđeno više pripadnika "zemunskog klana" i rasformirane Jedinice za specijalne operacije Resora državne bezbednosti. 

Nastavak na Press...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.