Izvor: B92, 27.Apr.2002, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

FORMIRAN NACIONALNI SAVET ZA SARADNJU SA HAGOM

Beograd -- U Beogradu je u petak konstituisan Nacionalni savet SRJ za saradnju sa Haskim tribunalom. Za predsednika Saveta izabran je sef jugoslovenske diplomatije Goran Svilanovic, a za njegovog zamenika savezni ministar pravde Savo Markovic. Povodom osnivanja Saveta, Svilanovic je novinarima rekao da je to "ideja koja je vec neko vreme prisutna" i da ce "Nacionalni savet, u skladu sa zakonom, voditi racuna o svim vidovima saradnje sa Haskim sudom". "To je njegov zadatak, dakle da upravlja >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << saradnjom", rekao je Svilanovic.

Savet je formiran bez clanova iz Crne Gore, zbog pozicija te republike u jugoslovenskoj vladi i politicke situacije u Crnoj Gori. Savezni ministar policije Zoran Zivkovic rekao je da nije realno ocekivati da ce oni u kracem roku imenovati svoja tri predstavnika. Zivkovic, medjutim, navodi da Savet i bez njih moze da radi. "Taj Savet ce formirati dva ili tri radna tela, koja ce se baviti pojedinim delovima saradnje sa Hagom i to smo poceli da radimo odavno. Savet je poceo sa radom u petak, i to ce biti najefikasniji moguci rad", smatra on.

O izrecenom nezadovoljstvu Karle Del Ponte kada je u pitanju saradnja Jugoslavije sa Hagom, Goran Svilanovic kaze da ta saradnja ne treba da bude "predmet necijeg zadovoljstva ili nezadovoljstva". "To je nesto sto moramo da uradimo da bismo, prosto, raskinuli ovaj lanac u kojem se nalazimo, a to je da se ne zna ko je i da li je pocinio zlocin. Dakle, utvrdice se ko je odgovoran za zlocine i odgovarace bilo pred Haskim sudom, bilo pred domacim sudovima. Ako neko misli da ce saradnjom sa Haskim sudom da se zavrsi pitanje zlocina, bojim se da se vara", upozorio je Svilanovic.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.