FIRMI TAŠKE 996.000 EVRA ZA ZAPOŠLJAVANJE 166 LJUDI

Izvor: Kurir, 29.Apr.2011, 18:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

FIRMI "TAŠKE" 996.000 EVRA ZA ZAPOŠLJAVANJE 166 LJUDI

GOLUBAC - Ministar ekonomije i regionalnog razvoja Nebojša Ćirić potpisao je u Golupcu sa firmom "Taške" ugovor o dodeli bespovratnih sredstava za podsticaj investcija na osnovu čega će u toj kompaniji biti otvoreno 166 novih radnih mesta.

Firma "Taške" je kroz program Ministarstva ekonomije i regionalnog razvoja za podsticaj investicija, koji administrira Agencija za strana ulaganja i promociju izvoza Srbije (SIEPA), dobila 996.000 evra, odnosno 6.000 evra po svakom novozaposlenom >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << za otvaranje fabrike konditorskih proizvoda i proširenje proizvodnje.

Ukupna vrednost investicije je 7,8 miliona evra, a osim otvaranja nove fabrike predviđena su i dodatna ulaganja kroz kupovinu i rekonstrukciju postojećeg pogona kompanije "Bambi" u Braničevu, koji je preuzela firma "Taške".

Ministar Ćirić istakao je nakon obilaska pogona fabrike da je ugovorna obaveza investitora da najkasnije u januaru ili februaru sledeće godine zaposli svih 166 radnika.

- Bivši "Bambijev" pogon postaće nova fabrika kondistorskih proizvoda. Planirano je da se od 20 do 30 odsto ukupne proizvodnje izvozi na tržišta zemalja CEFTA sporazuma. Pogon će biti potpuno rekonstruisan, a u fabrici će se nalaziti nove proizvodne linije iz Italije - rekao je Ćirić i dodao da će ova firma biti registrovana u Golupcu, tako da će se sav porez i doprinos plaćati u toj opštini.

Ministar je kazao da je plan Ministarstva da, osim pomoći u otvaranju nove fabrike, zajedno sa opštinom radi na pripremi početka projekta rekonstrukcije Golubačke tvrđave.

Prema njegovim rečima, Ministarstvo je pomoglo sa određenim sredstvima i u izradi određene dokumentacije, što je bio uslov da se taj projekat kvalifikuje za finansiranje iz predpristupnih IPA fondova EU.

Rekonstrukacija tvrđave počeće u martu sledeće godine i već za godinu i po dana privredna slika ove opštine će biti drugačija - najavio je Ćirić.

Predsednik opštine Golubac Zoran Pajkić rekao je da otvaranje pogona "Taške" praktično rešava problem nezaposlenosti u ovoj opštini, koja prema zvaničnim podacima iznosi 11,4 odsto.

- Ova investicija pomaže izlasku Golupca iz reda najnerazvijenijih opština u Srbiji - rekao je Pajkić.

Direktor firme "Taške" Dušan Eraković istakao je da će u razvojnoj fazi preduzeća nakon dve do tri godine na toj lokaciji biti izgrađena još jedna fabrika gde će biti zaposleno dodatnih 100 radnika.

On je napomenuo da je kompanija namenski otvorena prošle godine da bi se realizovao ovaj investicioni projekat i istakao da je menadžment koji će raditi u ovoj fabrici iz oblasti konditorske industrije.

"Taške" će ovu investiciju finansirati sopstvenim sredstvima i bankarskim kreditom, a predviđeni datum realizacije je januar 2012. godine.

Proizvodni asortiman činiće slatki program (tvrdi keks, sendvič keks, digestivni proizvodi) i slani program (slane ribice, perece, slani štapići, klasični krekeri i krekeri sa zrnevljem iz programa zdrave hrane).

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.